Кралев: Трите световни първенства са празник за нас

Министърът на младежта и спорта Красен Красев коментира в студиото на предаването „Здравей, България“ по NOVA факта, че в момента в рамките на една седмица страната ни е домакин на три световни първенства – по волейбол, по художествена гимнастика и по гребане.

„Наистина е голям празник за България. Три домакинства на световни първенства в рамките на една седмица наистина е впечатляващо. Просто така се случи, че когато кандидатствахме, не знаехме, че ще бъдат в една седмица, но няма как да се поколебаем. Наистина беше много сложно за организация, но към момента се справяме брилянтно.

Тези домакинства не са самоцел.

Основната цел на домакинствата на големи първенства, освен популяризирането на България, е това да дадем възможност на децата да се докоснат до майсторството на най-талантливите български спортисти.

Правили сме статистика, особено след европейското първенство по волейбол, което организирахме през 2015 г. имаше огромен наплив на деца във волейболните школи. Владо Николов първи усети тази вълна и създаде школи в цялата страна, като не смогваше да записва желаещите“, заяви Кралев.

Министърът уточни: „Общините са отговорни за развитието на масовия спорт. Но битката с обездвижването на децата се води съвместно с учителите и родителите.

Едва 30% от децата у нас спортуват, и то не всеки ден”.

Той подчерта, че стратегията с организацията на големи спортни форуми включва още амбицията „да вземем домакинства на олимпийски квалификации по спортове, в които имаме големи шансове за медали”.

Кралев не скри задоволството си от казаното от премиера Борисов, че държавата е готова да опусне пари за изграждането на нов стадион. Според министърът спортното съоръжение може да бъде построено в рамките на две години след разпределянето на средствата.

„Към момента

някои от основните проекти на ведомството са свързани с изграждането и ремонтите на физкултурни салони

на различни места в страната“, каза още Кралев.

Източник: vesti.bg

Няма намерени новини в тази категория.