Мария Габриел връчи награди за онлайн безопасност

Еврокомисарката по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел връчи днес наградите #SaferInternet4EU („По-безопасен интернет за ЕС“).

Те бяха раздадени в рамките на инициираната от нея едноименна кампания в подкрепа на онлайн безопасността, медийната грамотност и киберхигиената. Победителите бяха в три категории - младежи, учители и професионални организации.

Това стана на Форума за по-безопасен интернет-2018 в Брюксел.

На него бе обсъдено влиянието на технологиите върху децата, младите хора и обществото.

„Кампанията има пряк фокус върху нашите деца. Защото днес дигиталните технологии са невероятен прозорец към света. Но те носят и много рискове за тях“, сподели Мария Габриел пред журналисти след събитието.

Затова организаторите и Еврокоисията искат да дадат видимост на добрите практики, за сажат ясно, че в Европа няма малки и големи страни, няма селски и градски райони. Навсякъде трябва да бъде осигурена защита за децата.

"Тези награди са една невероятна признателност за младите хора, които имат ясното съзнание, че онлайн пространството трябва да отговаря на ценностите. Те са благодарност за учителите, защото те са тези, които ще накарат младите да имат критично мислене и да бъдат създатели, а не консуматори и жертви на съдържане. И, разбира се, благодарност към всички организации от частния  публичния сектор в Европа", допълни българската еврокомисарка.

Според нея целта е да бъде отправено послание къмразлични категории хора и бизнеси. Една от тях е индустрията – когато се създават продуктите, да се мисли за детското въображение и безопасността на децата.

А безопасният интернет трябва да бъде част от визията за обединена Европа.

Наградените
Наградата в категория „Младежи“ взе отбор ученици от гимназия в гръцкия град Тихеро за разработено приложение „Остани в безопасност онлайн“.

Победител в категория „Учители“ е учителката Нина Йелен от малко словенско училище за създадена нова методология за преподаване и обучение в онлайн безопасност на деца с името „Пътуване около виртуалния свят“.

В категория „Организации“ спечели проектът „Безопасно онлайн“ на две белгийски организации, включващ набор от обучителни инструменти за социално слаби родители за безопасно използване на социалните мрежи, така че да могат да защитят децата си от вредно цифрово поведение.

Източник: clubz.bg

Няма намерени новини в тази категория.