Ще отпаднат ли визите на българите за САЩ?

На официална среща в Държавния департамент на Съединените щати в столицата Вашингтон вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и американският държавен секретар Майк Помпео препотвърдиха статегическото партньорство между България и Съединените щати в сигурността, отбраната, икономиката и енергетиката.
Двамата заявиха и общите си позиции по Близкоизточния мирен процес и партньорството в НАТО.
Екатерина Захариева отново постави въпроса за визовия режим за българските граждани, съобщава БНТ.
България в момента е една от единствените пет държави в ЕС, които все още пътуват с визи за САЩ.
"Пое ангажимент Майк Помпео да работим наистина за това да падне прословутият процент на откази под три процента като, разбира се, и ние се стараем и нашата работа пък е да увеличим информираността на българските граждани, които подават документи за визи", коментира външният ни министър.
Всяка година процентът на откази намалява, но за съжаление, все още сме много далеч от задължителните под три процента. В момента броят на откази надхвърля 14%. Близо 400 хиляди са сънародниците ни, които в момента живеят тук според официалните данни.
Сътрудничеството в сферата на енергетиката с акцент върху газовия хъб "Балкан" също бе сред приоритетните теми в днешните разговори.
Екатерина Захариева е подчертала пред Майк Помпео, че този хъб ще доведе до истинска диверсификация - не само по отношение на пътя на газа, но и по отношение на източника. Тя припомни информацията, която премиерът Борисов даде на Помпео в Ню Йорк, че България би била доволна на хъба да се търгува и втечнен газ през LNG терминали от САЩ.
"Тоест ние бихме искали да имаме азерски газ, руски газ, течен газ дали от Катар, дали от САЩ. Знаете, че има проект за LNG терминал в Александруполис, към който България проявява сериозен интерес като един от възможните източници за диверсификация и за доставки за газов хъб Балкан", казва още тя.
На днешния ден с ключови за САЩ междинни избори вицепремиерът Екатерина Захариева ще има срещи с представители на неправителствени организации на демократите и републиканците, както и със съветника по национална сигурност на президента Тръмп Джон Болтън.

Източник: manager.bg

Няма намерени новини в тази категория.