7 съвета за осветлението в спалнята

В края на работния ден е важно да имате спокойно и уютно местенце у дома, където да можете да отдъхнете. Няма такова усещане като да потънеш в топлината на завивките и да оставиш проблемите от другата страна на вратата.

За съжаление, днешните спални изпълняват най-разнообразни функции като офис пространство и зони за четене, което превръща планирането на осветлението в непосилна задача и затруднява създаването на релаксираща среда за сън.

Добрата новина е, че този процес може да бъде улеснен, ако използвате различни видове осветление на различни места в стаята. Трябва да се вземат предвид функционалността на пространството, вида и количеството осветление, от което се нуждаете, както и дизайна, към който ще се придържате.

В тази статия ще говорим за това как може да подобрите осветлението в спалнята с помощта на Lightluxury, дори когато тя изпълнява повече от една роля във вашият дом.

Комбинирайте различни видове осветление

За оптимални резултати и повече гъвкавост при осветлението, опитайте се да съчетаете различни видове лампи. Не използвайте само общо осветление, а се фокусирайте също върху акцентни фонови лампи и други осветителни тела. Пазарът предлага всякакви опции.

Сложете димируеми лампи

Непременно помислете над варианта за димируеми лампи, тоест такива, които позволяват светлината да се приглуши. Възможността да регулирате силата и интензивността на светлината е идеална в спалнята и може да подобри значително съня ви. Да не говорим, че позволява да се създаде по-романтична атмосфера.

Спрете се на топла цветна температура

Що се отнася до цветната температура, препоръчително е да се спрете на топла светлина, която не натоварва очите. Търсете лампи от порядъка на 2700K-3000K. Така неминуемо ще си създадете по-релаксираща атмосфера в спалнята, с което ще улесните заспиването.

Осветете и стенните рафтове

Друг начин да добавите осветление в стаята е като използвате отворени рафтове и етажерки. Това също би помогнало стаята да изглежда по-голяма и ще добави дълбочина. В допълнение ще ви помогне да виждате предметите на рафтовете по-лесно нощно време.

демируеми лампи в хол

Монтирайте лампи на гардероба

Ако поставите дискретни лампи на гардероба, не само ще направите атмосферата по-романтична, но и стаята ще изглежда по-голяма. Освен това ще може да виждате дрехите си по-добре, когато вратите на гардероба са отворени. За да осветите равномерно всички рафтове, сложете LED лента по протежението на шкафа, вертикално.

Изберете функционално осветление за четене

Ако обожавате да четете преди да се унесете в сладък сън, е от изключително значение да осигурите подходящото осветление за тази дейност. Добра работа ще свърши една стенна лампа в непосредствена близост до леглото или настолна лампа на нощното шкафче.

Осигурете си добър контрол над осветлението

Добре е да имате ключове за осветлението на различи места в стаята, за да може то да е достъпно дори и от леглото. С възможността да контролирате колко точно осветителни тела да са включени във всеки един момент, можете да създадете различни ефекти.

Сутрин може би ще искате приглушена светлина, докато очите ви свикнат с ярката дневна светлина. Вечерно време преди лягане може също да намаляте интензивността на осветлението, за да позволите на тялото си да се отпусне.

Ако пък искате да четете, бихте могли да използвате фокусираната светлина на лампата от нощното шкафче или на стената до леглото. В същото време останалата част от стаята ще е тъмна. Това ще спести електроенергия и ще позволи на половинката ви да спи необезпокоявано, тъй като само вашата страна от леглото ще е осветена.

Още един полезен ход би бил да инвестирате в електрически корнизи. По този начин ще може да се излежавате до късно сутрин без дневната светлина отвън да нахлува в стаята ви. А когато пожелаете, ще можете да отворите завесите дистанционно без дори да се налага да ставате от леглото.

И така, да обобщим. Когато планирате какво осветление да използвате в спалнята си, е важно да осигурите лампи във всяка точка от стаята – например в близост до леглото и на етажерките. Освен това е препоръчително да използвате лампи с различна интензивност. Опитайте се да се придържате към цветна температура от 2700K-3000K. И не на последно място, направете така че да можете да управлявате осветлението от разстояние.