Кои грешки не трябва да допускате при тегленето на бърз кредит?

Законът задължава всички фирми, които предлагат бързи кредити, като Minizaem.bg, да показват в офертите си ГПР (годишен процент на разходите) на заема. Този процент обикновено трудно се пресмята от клиентите, които нямат икономическо образование или пък им е първи кредит, за който кандидатстват и не знаят за какво точно да гледат. Естествено, ако не обърнат внимание на ГПР и изтеглят непосилен кредит, няма да могат да покриват вноските и ще си влошат кредитната история, така че това определено е голям риск. За да се избегне всичко това, клиентите трябва да обръщат повече внимание на условията по кредитите.

Да не обърнете внимание на ГПР е само една от грешките, които можете да допуснете при теглене на кредит. Нека да разгледаме, кои са другите.

Лесен ли е кредитът за получаване?

Безспорно, бързите кредити притежават много по-лесна процедура, отколкото банките. Това обаче, което трябва да имате предвид е, че не съществува фирма, която да иска да подари пари на клиент, който няма да може да върне заема в срок. Заради това може да ви попитат и каква е целта на заема, за какво ще изхарчите парите и откъде очаквате да покривате вноските. Възможно е да ви откажат да ви отпуснат кредит, ако причината, поради която кандидатствате не е достатъчно основателна или пък доходите, които очаквате са абсолютно несигурни. Тоест бихте получили лесно пари, ако имате основателна нужда от тях и сигурен план как ще върнете заема. Някои кредитни институции искат за доказателство трудов договор, докато други не считат това за необходимо, но все пак се интересуват, дали имате доходи и откъде са.

Лесните кредити могат да се използват за плащане на тържество, сватба, пътешествие или пък инвестиция. Най-често обаче хората отбелязват като причина непредвиден разход или ремонт. Има случаи, в които кредиторите да определят лимити за това, за което можете да използвате парите, въпреки че това не е стандартна практика. Изводът е, че един бърз кредит трябва да бъде лесен, но не и прекалено лесен за получаване.

Имат ли уеб сайт и онлайн присъствие?

Няма логична и разумна причина, една фирма за кредити да няма онлайн присъствие. Ако не познавате бранда и не откриете за него нищо в интернет, нашият съвет е да не се доверявате. Има дори много фирми, които предлагат кредити само и единствено онлайн, осигурявайки на клиентите си достъп до финанси навсякъде и по всяко време, както и тотална прозрачност на процеса и защита на личните данни.

Не са малко и фирмите за кредити, които имат и онлайн система за проверка на кандидатствания и одобрение, както и физически офиси. Те много често дават приоритет на онлайн системата, защото не само им е по-изгодно, ами и в Ковид годините е по-приемливо да се намалят до минимум живите посещения.

служител посочва грешките в теглене на бърз кредит

Избирането на кредит на вноски, вместо на такъв до заплата

Това може би е едно от най-сложните неща, които ще обясним тук. Когато обаче подписвате за кредит на вноски, това означава, че ще плащате по-ниски вноски, но по-висока лихва. Което означава, че на обща база кредитът ви ще се оскъпи. Ако обаче сумата, която ви е необходима не е много висока и всъщност можете да я покриете от следващата ви заплата, то тогава нашия съвет е да изберете това, макар и да ви е малко по-трудно финансово. Причината е, че бързият заем до заплата има по-малко оскъпяване от кредитът на вноски и излиза по-изгодно. Безспорно ниските вноски за няколко месеца звучат изкушаващо, но не и като си дадете сметка колко точно ще платите.

Няма нищо срамно в това да не знаете нещо. Това обаче, което е необходимо да направите е да питате за разяснения, а не да се преструвате, че всичко ви е ясно. Освен това, всяка фирма за бързи кредити с удоволствие ще ви разясни подробностите и клаузите по даден договор.