Хидроизолации на тераси

Откритата тераса, веранда или балкон за неспециалисти е една от най-проблемните зони за хидроизолация на частна къща. Тя се влияе от дъжд, сняг, топлина, слана, ултравиолетова светлина и механичен стрес. Температурните спадове, дори през деня, могат да бъдат над 20 ° C; през есенно-пролетния период откритата тераса минава през много цикли на замразяване / размразяване. Много често отвореният балкон в края на основната конструкция, благодарение на проектирания парапет, е просто „басейн“, в който валежите се натрупват през повечето време. Всички тези фактори, съчетани с неподходящи материали, създават проблем, който мнозина вече са срещали на практика.

Не бързайте да инсталирате PVC мембрана и декинг, защото има по-надеждни и икономични начини за хидроизолация на тераси и балкони.

Особени случаи на тераса са верандите – тераса, която е на нивото на първия етаж на къщата. Съществуват и балкони – висока и тясна тераса с парапет, към която има директен вход към къщата.

Рядко се случва къщата да няма поне един вид тераса в дизайна си, защото дори верандата също може да бъде причислена към различните видове тераси. Обикновено собствениците на частни къщи желаят да имат уютна тераса, на която да излизат на открито, докато са в своя дом.

По-луксозните къщи могат да имат скъпа терасна основа от дърво, която служи като настилка на отворените веранди. Често се използват обаче по-достъпни покрития – керамични плочки, порцеланови плочки и т.н.

Не само дървото, но и влагоустойчивите довършителни материали за външна употреба, изискват хидроизолация на основата. В частна къща за целогодишно използване за основа на верандата или балкона обикновено се използва монолитна стоманобетонна конструкция. Задачата се усложнява от стълбовете, подпорите, оградите и различни елементи на терасата, т.е. основи от различни материали и с различни температурни и динамични деформации. По този начин собственикът на жилище трябва да защити бетонната основа и точките на свързване.

ремонтира.бг

За хидроизолация на балкон са ви необходими само два вида материали:

1) твърда хидроизолация – тя ще осигури хидроизолацията на бетона, ще служи като основа за плочки или други покрития. Откритата тераса може да бъде класифицирана като експлоатиран покрив, което означава, че изискванията за бетонна основа са сходни.

2) еластична хидроизолация – за свързване на разнородни материали и елементи, влизащи във вертикалните равнини на стените по гореописаните причини.