Как да изберем пералня: Полезно ръководство

Искате ли да си купите пералня? Не можете да решите коя точно ви трябва? Прочетете внимателно статията. Ще ви кажем как бързо и безпроблемно да изберете перална машина. Ще разгледаме и основните типове устройства, техните функции, най-важните характеристики за потребителя, на които трябва да се обърне специално внимание.

Популярни опции

В продажба можете да намерите различни видове перални машини. Най-често устройствата се отличават по вида на натоварване: предно или хоризонтално. Най-популярните машини са с предно зареждане.

Нека разгледаме по-отблизо основните им характеристики.

Вертикално зареждане: предимства и недостатъци

Основната разлика между „вертикалите“ е липсата на обичайния люк на предния панел. Вместо това в горната част на кутията е вграден капак на панти. Чрез него се отваря достъп до барабана. Отварянето на капака е доста лесно със специален бутон.

Най-важното предимство на вертикалната перална машина е спестяването на място. Можете да поставите устройството на всяко удобно място и да не мислите за свободното пространство за достъп до люка. Изваждането на прането от устройството е възможно най-лесно. Потребителят не трябва да се навежда или кляка.

Габаритните размери на самите вертикали са почти идентични с предните модели: височина – 80-90 см, ширина – 40-50 см, дълбочина – 60 см.

Няма много недостатъци на този тип устройство. Основното е високата цена (в сравнение с предните модели).

Някои производители твърдят, че машините с горно зареждане имат по-надежден и издръжлив барабан от тези с предно зареждане. Специалистите по ремонт не потвърждават този факт, настоявайки, че няма фундаментални разлики в дизайна и надеждността на барабаните.

Вертикалните машини не са подходящи за потребители, които обичат да наблюдават процеса. В устройствата от този тип няма специален стъклен прозорец или прозрачна врата.

Фронтални: характеристики, предимства и недостатъци

Вертикалните машини не са подходящи за потребители, които обичат да наблюдават процеса. В устройствата от този тип няма специален стъклен прозорец или прозрачна врата.

Фронтален: характеристики, предимства и недостатъци

Това са най-популярният тип перални, които са в голямо търсене сред купувачите. Основната отличителна черта на устройството е наличието на кръгъл стъклен люк от предната страна на уреда. Чрез него можете да наблюдавате процеса на измиване.

Процесът на измиване

„Frontals“ имат широка гама от зареждане – от 3,5 до 10 кг. Техническите характеристики и основните параметри на работа на устройството определят максималното допустимо тегло на прането.

Основният недостатък на този тип устройства е, че те заемат доста място. При избора на място за монтаж на оборудването е важно да се предвиди място за отваряне на входната врата. Когато вади дрехите от люка, потребителят трябва да се наведе ниско.