Как може светлината от осветителните тела да повлияе на настроението ни?

Има много собственици на жилища, които попадайки в Ultralight.bg, не могат да се ориентират кое осветително тяло ще им носи повече комфорт. Те имат проблем да изберат настолна лампа за спалнята си или пък висящ пендел и са абсолютно объркани от многообразието. За тях и за всички останали решихме да ви разкажем по какъв начин осветлението ни влияе емоционално. Нашето кратко ръководство може да ви помогне да превърнете всяко едно пространство в интимно, вълнуващо, просторно или спокойно място. Също така може да ви помогне да привлечете вниманието към избран акцент от помещението. Да започваме с основните въпроси.

  • Първото нещо обаче, което трябва да направите е да се запитате какво искате посетителите ви да забележат, когато влязат в стаята. Това изисква да създадете така наречената визуална йерархия.
  • Следващото нещо, върху което трябва да се съсредоточите, е как искате пространството да ги накара да се чувстват. Обикновено отговорът е спокойно и безопасно, тъй като домът трябва да осигурява преди всичко комфорт и защита. Ето защо е необходимо да имате план за многопластово осветление.

Трябва да присъстват три фини елемента: общо, акцентно и осветление за отделни задачи. Всеки един вид осветление от тези трите, се изгражда с различни осветителни тела. Освен това се контролира отделно, носи различна полза и предлага широк спектър от чувства, които да се асоциират с пространството.

Например, можете да инсталирате осветление във вашия хол, което може да накара пространството да се усеща по-величествено и да привлича вниманието към интериора. Можете обаче и да затъмните осветителните тела от общото осветление и да използвате акцентни осветителни тела. Ако добавите и някоя друга настолна лампа, за да можете да четете, то тогава холът ви ще се превърне в уютно място за почивка след дългите работни дни.

Безспорно светлината влияе на настроението, поведението и цялостното благосъстояние. Дължината на вълната и количеството светлина обаче имат различни функции и ефекти върху мозъка, включително регулирането на чувствата и мислите. Това означава, че всяко едно осветително тяло, независимо малко или голямо, във вашия дом или офис, може да промени настроението на човек. Нека да видим как се получава това.

Забелязали ли сте как се чувстваме сънливи и по-малко мотивирани в дъждовните и облачни дни и по-енергични и оптимистични в слънчевите. Реагираме на психологическите ефекти на осветлението, което променя настроението ни. Предвид това, че понякога светлината, на която сме изложени, надхвърля естествената слънчева светлина, това може да ни повлияе значително. Осветителните тела, с които сме заобиколени, могат да окажат дълбоко влияние върху бдителността ни, енергията, производителността и креативността.

Психологическото въздействие на светлината

Телата ни се влияят от околната среда, светлината и слънцето. Нуждаем се от слънчева светлина, за да регулираме циркадния си ритъм, който действа като вътрешен часовник на тялото ни. Например, когато човек не може да заспи, това се дължи главно на нарушаване на циркадния му ритъм. Организмът може да си мисли, че е 23 часа, а всъщност да е 15 часа. Осветлението може да наруши естествените модели на тялото ни, което води до промени в нивата на енергия, настроението и дори в хормоните, които произвеждаме. Ние разчитаме на този вътрешен часовник, за да регулираме вътрешните си функции, и осветлението играе огромна роля за това. Ето различните начини, по които онази лампа, която свети всяка вечер в спалнята ви, може да повлияе на настроението и поведението ви.

Засилване на емоциите

Помислете за сцена на разпит във филм. Обикновено тя започва в тъмна стая, точно преди детективът или полицейският служител да освети лицето на заподозрения с ярка светлина от малка лампа за бюро. Или може би започва в силно осветена стая и заподозреният е буквално заслепен от силната светлина. И в двата случая осветлението играе роля за засилване на емоциите ни. Изследванията показват, че при силна светлина се засилват както отрицателните, така и положителните емоции. Същото проучване установява, че хората оценяват другите като по-привлекателни, избират по-пикантни храни и смятат, че някои думи са по-позитивни от други, когато са изложени на ярка светлина. Може би сте забелязали и промени, предизвикани от метеорологичните условия и количеството слънчева светлина. Например в мрачен ден ще имате песимистично мнение за даден проект, но в слънчев ден ще се чувствате оптимистично настроени към него.

ресторант с основно осветление, насърчаващ бавното хранене

Влияят на апетита ни

Помислете за осветлението в елитен ресторант, в сравнение с това в заведение за бързо хранене. Вероятно си мислите, че слабо осветеният интериор на елитно заведение създава по-спокойна и интимна обстановка, отколкото ярките светлини на ресторанта за бързо хранене. Интересно е, че светлината влияе на апетита ни. Тя оказва влияние върху това какво и колко консумираме. Висококачествените ресторанти с приглушено осветление могат да ви накарат да се храните по-бавно.

В същото време ярката светлина е по-вероятно да ви накара да ядете по-нездравословни храни, защото ви прави по-щастливи, така че да не обръщате толкова внимание на калориите, които консумирате. Също така ярко осветеният интериор ще ви накара да ядете по-бързо, за разлика от приглушеното осветление, което ще ви отпусне.

Осветлението оказва влияние не само върху това какво и как ядем, но и върху начина, по който вкусваме нещата. Проучване, проведено през 2009 г., установява, че група доброволци харесват повече определена марка вино поради начина, по който различното осветление влияе на цвета му.

Повдигане на настроението

Осветлението не се ограничава само до осветителните тела, сложени в домовете ни. Прекарването на известно време на слънчева светлина през деня може да окаже огромно влияние върху начина, по който се чувстваме. Проучване от 2014 г. установява, че хората с прозорци в офисите си спят повече и спортуват повече, отколкото колегите им, които нямат прозорци. Изследователите стигат до заключението, че излагането на естествена светлина помага на организма да се придържа към естествения си циркаден ритъм, което ни позволява да се чувстваме по-енергични и бодри.

Облекчаване на симптомите на депресия

Видът на осветлението, с което се заобикаляме, оказва влияние не само върху краткосрочното, но и върху дългосрочното ни психично здраве. Установено е, че хората, страдащи от депресия и недостиг на витамин D, имат полза от естествената слънчева светлина. Слънчевата светлина не може еднолично да излекува депресията, но може да смекчи последиците от нея, като повлияе на циркадния ритъм и подобри чувството ни за благополучие.

младо момиче с депресия на слънчева светлина

Води до мигрена и главоболие

Силното осветление в офиса и бялата светлина, излъчвана от определени видове осветителни тела, са една от основните причини за главоболие и мигрена. Този ненужен дискомфорт може да окаже отрицателно въздействие върху мотивацията и производителността.  Ако състоянието на служителя се влоши до степен, в която се нуждае от медицинска помощ, това може допълнително да попречи на цялостната му продуктивност, което косвено е загуба за компанията.

Причиняват сънливост и умора

Уморените служители често се обръщат към разсейващи средства като игри, социални медии, музика или YouTube, за да излязат от монотонността и да се раздвижат малко. Алтернативното осветление обаче може да повиши мотивацията. Допускането на естествена светлина не само помага на зрението на човека, но и повишава настроението и енергийните му нива. Тя помага служителите да бъдат щастливи и ги насърчава да се справят с поставената задача.