Каква е разликата между Спирулина на прах, на таблетки и свежа?

Дори и да мислите, че знаете всичко за Спирулина, винаги има нещо, което сте пропуснали. По-долу ще ви обясним разликата между изсушената Спирулина и прясната. Изсушеното водорасло се предлага на прах и на таблетки. Първо ще ви разкажем за тези две негови форми, а след това ще ги сравним с прясната Спирулина. Но нека да започнем с това, какво всъщност е Спирулина.

Спирулина е една от най-старите форми на живот и една от най-богатите на хранителни вещества храни на Земята. Това синьо-зелено водорасло расте в Централна Америка и Африка и още в миналото е било използвано за храна. Днес, Спирулина се консумира от милиони хора по целия свят, поради високата си хранителна стойност и многото ползи за здравето, които има. Както вече споменахме, в търговската мрежа можете да я намерите изсушена на прах, обработена на таблетки или в свежа форма.

Спирулина съдържа много хранителни вещества, включително хлорофил, протеин, витамини, минерали, незаменими мастни киселини, нуклеинови киселини, полизахариди и огромен спектър антиоксиданти. Освен това, притежава и най-високата концентрация на протеин, намираща се в която и да е храна – 65-70% протеин. Този протеин е съставен от всички незаменими аминокиселини, което прави Спирулина пълноценен източник на енергия.

Богата на витамини и протеини, Спирулина на прах съдържа по-малко допълнителни вещества, спрямо таблетките. За това пък може да се добавя към смутита, коктейли, сокове или да се готви с нея.

Как по-добре се усвоява Спирулина на прах или на таблетки?

Има таблетки, които са с подобрен разпад и се усвояват сравнително бързо. Въпреки това, Спирулина прах е по-надеждна от тази гледна точка. При таблетките има вариант самата таблетка да не се разпадне и тялото да абсорбира по-малко от хранителните вещества, които се съдържат в синьо-зеленото водорасло. За съжаление, компаниите, които произвеждат таблетките имат лошата практика да добавят химикали, които да ускорят разпада. Освен това, добавят и химикали, които да направят таблетките по-лесни за преглъщане.

спирулина таблетки

Внимавайте за добавките

Някои производители на Спирулина правят таблетките без добавки, докато някои използват голямо количество добавки, които да задържат праха слепен. Силициевият диоксид, вид глина, обикновено се използва за свързване на съставките на таблетките и поради необходимостта от свързващо вещество. В Спирулина таблетки може да се съдържа повече от 20% такава свързваща добавка. Това означава, че ще трябва да консумирате повече таблетки, за да постигнете същата доза спрямо спирулина на прах.

Съхранение и цена

И таблетките Спирулина и Спирулина на прах излизат изгодно, но таблетките се съхраняват по-лесно. Лесно можете да смесите Спирулина на прах в смутита, сокове или дори супи и печива, но може да бъде много неудобно, ако трябва да я консумирате извън дома си. Ако все пак решите да използвате Спирулина на прах, а не таблетки, винаги можете да си направите собствени капсули. Можете да си набавите празни таблетки, в които да напълните синьо-зеленото водорасло, от био магазините. По този начин ще можете да си носите Спирулина в чантата и когато я добавяте към напитка, само ще трябва да отворите капсулата. Или пък да я пуснете да се разтвори от само себе си в напитката.

Прием на Спирулина ежедневно

Спирулината на прах лесно се смесва с храни и напитки. Това обаче отнема много време и е възможно таблетката да остане неразтворена. Ефективен трик е да използвате блендер, за да се разтвори по-добре. Така можете даже да я добавите в дипове, салати или сосове. Ако сте смели в кухнята, можете да пробвате да добавите Спирулина на прах в заквасената сметана или гуакамоле.

Прясна Спирулина или изсушена

Днес най-често срещаме Спирулина предимно изсушена, като таблетки  или прах. За съжаление, процесът на сушене разгражда термолабилните витамини, минерали и протеини и оставя крайния продукт почти изчерпан от неговите полезни свойства. При загряване на синьо-зеленото водорасло, важното фикоцианиново съединение, което ѝ придава мощните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, почти изчезва.

Дори ако се прилага сравнително нисък процес на сушене на топлина, някои от основните ензими, необходими за разграждането и усвояването на всички хранителни вещества, се отстраняват и спирулина става много по-малко хранителна. Друг важен аспект, който трябва да се има предвид, е, че изсушената Спирулина има много характерен и неприятен вкус, което отказва много хора от консумирането ѝ.

свежа спирулина

Всичко това, може да бъде избегнато с консумацията на свежа Спирулина. Тя е 100% натурална и съдържа всички хранителни вещества и освен това почти няма вкус. Въпреки че качествената изсушена спирулина все още има някакви полезни витамини и минерали и със сигурност е добра алтернатива, има огромна разлика между сготвена спирулина на прах и прясна жива спирулина.

Прясната паста е по-хранителна от всяка друга форма на спирулина, тялото може да абсорбира всичките ѝ хранителни вещества и да извлече всички невероятни ползи!