Кои са причините толкова много да обичаме да пием кафе?

След водата, кафето е втората най-популярна напитка в света. Повечето хора още със ставането си сутрин и се присягат към чашата горещо кафе. Въпреки общоприетото схващане, че ежедневната чаша кафе осигурява просто малко повече енергия, съществуват още много причини за този навик. Почти всеки втори човек започва деня си с кафе капсула Nespresso, бързо разтворимо кафе или пък току що смлени кафени зърна и заради това си заслужава да проучим защо се е зародила любовта към тази напитка.

Пиенето на кафе има ползи за здравето

Колкото и да не искаме да го признаем, често здравето ни се определя от това, което консумираме. Храната и питиета са първите неща, на които трябва да обърнем внимание, когато искаме да се погрижим за здравословното ни състояние. Кафето например съдържа много антиоксиданти, които ни помагат да подсилим имунната ни система. И макар и да го варим и печем, хранителните вещества от него все пак успяват да достигнат до телата ни. Освен антиоксиданти, в него ще откриете и витамини като рибофлавин, магнезий и калий. Няколко чаши кафе от капсула Nespresso ще ви помогнат да преборите депресията, да заздравите сърдечната дейност, да намалите риска от развитие на диабет тип 2, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, чернодробно заболяване или на рак на черния дроб.

Тъй като кафето съдържа кофеин, то може да помогне на хората и да се чувстват по-малко уморени, да повиши нивата на енергия, да изгори мазнини чрез ускоряване на метаболизма на тялото и да подобри производителността и мозъчната функция. Тук се включват памет, настроение, време за реакция и обща умствена функция.

Въпреки че има много здравословни ползи от кафето, консумацията му трябва винаги да бъде в умерени количества. Така се избягват страничните ефекти, както и се ограничава количеството сметана или захар, които обикновено добавяме към всяка чаша.

мъже държат кафета

Пиенето на кафе може да бъде комфортната рутина от деня ни

За много хора кафето е първата напитка, която се консумира сутрин. Благодарение на нея, те разчитат, че ще имат достатъчно енергия, която ще им помогне да прекарат деня. За някои миризмата и вкусът на кафето са толкова успокояващи и познати, че те веднага откриват комфорта в тях. Ако сте били лишени от сън например, чаша любима напитка може да ви помогне да се почувствате по-спокойни и готови да бъдете продуктивни. Ако живеете в студен климат, чаша горещо кафе може да бъде най-доброто средство за стопляне, както на тялото, така и на душата ви. Ако живеете пък в горещ климат, имате възможност да изпиете любимото си кафе с лед. Тъй като на пазара има голямо разнообразие от вкусове и добавки, повечето хора предпочитат да персонализират своята напитка, за да отговаря тя точно на техните предпочитания. Нещо повече, на някои места близките хора е прието задължително да знаят как си пиете кафето, в противен случай това се счита за грубо поведение и неискрено приятелство.

Пиенето на кафе насърчава социалното взаимодействие

Колко пъти сте чували израза „Хайде да пием кафе и ще го обсъдим“ или самите вие сте го използвали? Подобно на социалното пиене на алкохол в бар, хората обичат да се събират в кафенета, за да се срещнат с приятели или да проведат бизнес среща. Много кафенета насърчават релаксираща среда с привлекателен декор, приятна музика и вкусни неща за леко похапване, заедно с кафето. Датиращи от векове, кафенетата са били и продължават да бъдат място, където хората могат да се събират, за да говорят, пишат, четат, работят, да се забавляват или просто да прекарат времето си заедно. Срещата на кафе е чудесен вариант, независимо на колко години сте. Така е било в миналото, така е и в момента. Дори географските граници не са попречили на този така приятен навик да завладее света.