Лечение на пневмония при деца

Доброто лечение на пневмония при деца трябва да включва посещение при педиатър и прием на антибиотици, когато са предписани. Тези лекарства трябва да се приемат навреме и да продължават, докато лекарят не препоръча друго. Освен това детето ви трябва да практикува редовна хигиена и да си почива качествно. Също така е препоръчително да включите много плодове и зеленчуци в диетата на детето.

Най-добре, за предотвъртяването на заболяването е да се стимулира имунитета. Някои вируси и бактерии, биха могли да предизвикат негатини дългосрочни ефекти. Начина, по който могат да се избегнат, е като се приемат достатъчно витамини, минерали, а ако се налага и имуностимуланти. Освен това, на пазара могат да бъдет открити продукти предназначени за увеличаване на защитата при деца. Повече може да разгледате тук: https://www.mirtamedicus.com/product/bronhovital-kids-imuno/

Съществуващите заболявания увеличават риска от заразяване с пневмония при детето

Въпреки че има редица фактори, които могат да увеличат риска от заразяване на детето с пневмония, има и няколко фактора, които намаляват риска за детето. Тези фактори може да са свързани с предшестващи състояния. Децата, които имат астма или други белодробни заболявания, може да са по-склонни да се заразят с пневмония.

Пневмонията е най-честата причина за детска смърт, като представлява 15% от всички детски смъртни случаи. Смъртността обаче е намаляла значително през последните три десетилетия. В сравнение с 1990 г. броят на починалите деца от пневмония е с близо две трети по-малък. Това намаление се дължи на подобренията в антибиотиците и пневмококовите ваксини.

Антибиотиците са ефективни, ако пневмонията на вашето дете е причинена от бактерии

Антибиотиците са важен инструмент при лечението на детска пневмония. Те помагат за намаляване на риска от развитие на резистентни бактерии, което може да доведе до по-сериозни инфекции и повишена заболеваемост. Антибиотиците обаче могат да имат и странични ефекти, като антибиотична резистентност, така че е важно да получите пълната картина.

За да определите дали детето ви има бактериална или вирусна пневмония, вие и вашият педиатър трябва да направите някои изследвания. Кръвният тест ще помогне да се определи дали имунната система на вашето дете работи правилно, а културата на храчки ще помогне да се определи вида на пневмонията. Ако детето ви има бактериална пневмония, антибиотиците трябва да бъдат започнати незабавно. Ако детето ви страда от вирусна пневмония, трябва да помислите за прием на антивирусно лекарство, което може да ускори възстановяването.

Аспиринът не е безопасен за деца

Деца на възраст над три месеца обикновено не взимат аспирин. Въпреки това, те могат да приемат ибупрофен, ако заболяването им е вирусно, като варицела. Аспиринът също не се препоръчва при деца с грипоподобни симптоми. Някои болници тестват новородени за нарушения в окисляването на мастни киселини, преди да им позволят да приемат аспирин. Освен това аспиринът не е безопасен за деца със синдром на Reye, който причинява подуване на мозъка и черния дроб.

Аспиринът се използва за лечение на болка и треска, а също така може да забави съсирването на кръвта. Въпреки това е важно да следвате внимателно указанията. Винаги следвайте указанията на лекарството. Ако не разбирате рецепта, обадете се на фармацевта за помощ.