Можете ли да лекувате кашлица и настинка с канабис?

Марихуаната и нейните ползи са вечно оспорвани и ако погледнем назад към миналото, ще видим, че растението е било и обичано и отхвърляно. Днес в България е забранено отглеждането на растения марихуана, но пък е позволено купуването на семена от марихуана за сувенирни цели. Както ще видите в Seedsmafia предлагат се семена в пакетчета различни сортове и можете да изненадате близки и приятели с оригиналния подарък лесно и бързо. Макар да е забранено отглеждането на растения марихуана, то те безспорно имат някои ползи. Открихме много интересна употреба на марихуаната, за която искаме да ви разкажем.

Как се влияят настинката и кашлицата от канабиса

През студените месеци и настинката и кашлицата са нещо, с което повечето хора се сблъскват. Най-вероятно сте чували, че те всъщност не се лекуват, ами преминават сами, а вие можете само и единствено да облекчите симптомите. Настинката е вирусно, силно заразно заболяване, което е по-вероятно да засегне хората през зимата, есента и ранната пролет. Отговаряща за редица симптоми, включително суха или гръдна кашлица, хрема или запушен нос, възпалено гърло, треска и умора, обикновената настинка не се причинява само от един вирус. Наричаме с общото име настинка повече от 200 вируса – риновирус, коронавирус, аденовирус, ентеровирус и др.

Как вирусите причиняват симптомите?

Вирусът се предава от човек на човек чрез контакт и чрез въздушно предаване на вирусни частици. Когато един човек се зарази, вирусът започва да се размножава бързо. В по-голямата си част, студените вируси като риновирус не причиняват особени щети на тялото – те просто предизвикват имунен отговор, тъй като тялото разпознава нежелани нашественици, експлоатиращи неговите ресурси. Но за имунокомпрометирани хора или лица, страдащи от астма, настинката може и да бъде изкарана по-тежко.

Настинките, като риновируса, се свързват със специален протеин в тялото ни – ICAM-1. Той се намира в обвивката на клетките и риновирусът го използва, за да получи достъп до вътрешността на клетката и да започне да се възпроизвежда. Когато протеинът ICAM-1 бъде похитен от вируса, той предизвиква отделяне на провъзпалителни цитокини, тоест възпалява ни се гърлото. Многократно е доказано, че канабиноидите, намиращи се в канабиса, предизвикват сложни имунологични ефекти. Има доказателства, че канабиноидите могат да повлияят на нивата на експресия на ICAM-1 в определени ситуации. Според проучване канабиодите могат така да повлияят на този протеин, че благодарение на него да се разпадне клетъчната стена на раковите клетки. Това обаче е лошо за обикновените клетки. Всъщност има доказателства, че риновирусът може да увеличи експресията на ICAM-1, за да си осигури повече възможности за похищения на клетки. Някои канабиноиди обаче могат и да намалят експресията на ICAM-1 в други ситуации.

Например, синтетичният канабиноид R (+) WIN 55,212-2 може индиректно да блокира експресията на ICAM-1, като блокира активността на интерлевкин-1, друг важен имунологичен протеин. Това конкретно проучване изследва множествената склероза и как канабиноидите могат да помогнат да забавят прогресията й. Интригуващо е, че има все повече доказателства, предполагащи, че риновирусът може да играе важна роля в развитието на множествената склероза.

отглеждане на трева за семена

Как канабиноидите и марихуаната могат да помогнат за лечение на кашлица и настинка?

 Въпреки всичките ни най-добри усилия и без значение колко сме здрави, почти неизбежно е рано или късно някой вирус да преодолее защитните системи на нашето тяло и да причини настинка или кашлица. Определено, когато сме настинали, чайовете с мед помагат, заедно с парацетамола, ибупрофена и др.

Има много доказателства, че различните съединения в канабиса имат противовъзпалително и аналгетично действие. В канабиса също има и много терпени и терпеноиди със сходни свойства, като линалоол, лимонен и евкалиптол. Различни канабиноиди и терпеноиди са известни със своите релаксиращи, анти-тревожни или седативни ефекти. По време на боледуване такива свойства могат да бъдат много полезни за да не ви е толкова зле. Честите настинки също могат да причинят загуба на апетит, а TXC, също намиращо се в канабиса, се слави с ефекта си за повишаване на апетита. Ако искате да си помогнете по време на настинка най-добре е да се снабдите с масло от канабис или бонбони. Също така, много облекчаващ е и чаят от канабис, който затопля гърлото и отпушва носа. Чайовете и билковите инфузии като цяло могат да предложат успокояващо, затоплящо и успокояващо облекчение от симптомите на настинка и кашлица. Когато се добавят екстракти от канабис, те могат да осигурят допълнителна помощ в борбата срещу възпалението и болката.