Важни съвети за подобряване работата на климатика

Важно е климатика вкъщи, на който разчитате за охлаждане през лятото и отопление през зимата, да бъде максимално ефективен в своята работа. В днешно време на климатиците се разчита все повече и повече, защото са надеждни и допринасят за по-добър уют и комфорт у дома. Такъв е и случаят, когато инвестирате в доказани марки, като Mitsubishi, Daikin, Toshiba, Fujitsu предлагани от https://klimatici.bg/. Говорейки за климатици обаче, най-важното е те да се справят добре с работата си по охлаждане и отопление. За тази цел има редица полезни неща, които може да направите вие самите. Нека ги разгледаме по-подробно.

Ефективност при охлаждане

Когато искате да охлаждате помещенията по-ефективно, трябва да помислите за възможностите на климатика. Ако той не е нов и ефективен, мощността му е малка, или пък помещенията са твърде големи, може би е време да се замислите за смяна. Ако ползвате само един климатик, най-вероятно ще е по-добре да затваряте вратите към други помещения, за да може той да достигне желаната от вас температура. Не забравяйте да проветрявате дома си колкото се може повече, и бъдете разумни с градусите в разгара на лятото. Не се препоръчва разликата между външната температура и тази, която искате климатикът да постигне в помещенията, да бъде повече от 5-10 градуса.

Ефективност при отопление

И при отопление важи правилото за голямата температурна разлика между външната и вътрешната среда. За зимата е най-добре да се ориентирате към задаване на температура за отопление от 20-22 градуса. Също така е добре как може да намалите загубата на топлина. Фокусирайте се върху отопление на най-често използваните помещения и не оставяйте прозорците и вратите отворени за дълго. Ориентирайте се към климатик, който може да поддържа постоянна температура с по-нисък режим на работа.

Използвайте правилните настройки

За да си осигурите по-ефективна работа на климатика, трябва да изберете най-оптималните настройки според сезона. Повечето климатици разполагат с икономичен режим, който поддържа работата на климатика в постоянни граници. Има и климатици, които са снабдени с детектор за движение. Те автоматично преминават на режим с пестене на енергия, когато в стаята няма никой. Всякакъв вид програмиране на работата на климатика може да осигури ефективност и по-добър разход на енергия. Когато климатикът работи по поддържане на температурата, той изразходва много по-малко енергия и неговите части се амортизират много по-бавно. Затова е най-добре да разгледате настройките и да програмирате устройството правилно.

Не забравяйте за поддръжката

Климатиците се нуждаят от адекватна поддръжка за да са винаги в изрядна форма. Това включва редовното почистване на вътрешното и външното тяло, особено по време на най-натоварените сезони. Проверете филтрите на вътрешното тяло за замърсители и ги измийте или почистете с прахосмукачка. За външното тяло е добре да почиствате външните агрегати и пространството около перката. Важно е въздушният поток да не се ограничава, защото в противен случай работата на климатика ще бъде възпрепятствана. Не само ще се консумира повече енергия, но и компресорът ще се претовари в по-голяма степен.

Инвестирайте в нов климатик

Важно е да осъзнаете, че колкото по-остаряла е вашата климатична система, толкова по-големи плащате заради нея. Тук се включват не само разходите за ток, които се акумулират всеки месец поради неефективната работа на климатика. Следва да се замислите и колко често се налага ремонт, дали климатикът успява изобщо да върши своята работа и дали няма да по-добре да се интересувате от по-нова система, като климатици Mitsubishi Electric например. Обърнете внимание на енергийната ефективност, на функциите на климатика, както и на модела.

външно тяло на климатик

Професионалното обслужване е задължително

Редовно насрочвайте професионално обслужване за климатичната ви система. Това включва преглед от експерт, който ще може да определи дали нещо не е наред и ще ви даде насоки как да процедирате. Професионалното обслужване е необходимо и за това да се идентифицират проблеми в климатичната система на ранен етап, когато поправката не би била трудна.

Всички тези съвети могат да подобрят работата на вашия климатик както през лятото, така и през зимата. Последвайте ги още сега за максимум ефект.