5 основни грешки при избора на фототапети

Съвременните фототапети са коренно различни от своите предшественици, добили лоша слава през 90-те години на миналия век. С фототапет от магазин Дегрец е възможно да създавате акценти и да обособявате отделни кътчета в общо помещение. Можете да си създадете уют и илюзия за пространство, стига да не допускате някои груби грешки при избора. В следващите редове ще ви посочим най-разпространените грешки при избора и използването на фототапет.

 Несъвпадение в цветовете и цялостния стил на стаята

Фототапетите трябва да се подбират така, че да подхождат на целия интериор и да отговарят на общата му концепция. За кухня в стил Прованс изображение на уютен европейски град ще бъде идеално, но панорама Ню Йорк би изглеждала странно. Изображение на заснежени върхове не е подходящо за спалня, но може да украси дневна, декорирана в еко стил.

Важно е да се познават и похватите на колористиката. Така например, възможно е да се използва техниката „color block” с избор на тапети в контрастен цвят за декориране на стая в стил хай-тек, модерн или бохо. За по-спокойни и класически интериори са подходящи фототапети, които са в хармония с основните цветове на мебелите и стените.

Повече от едно изображение в помещението

Една стена, декорирана с фототапет, е напълно достатъчна: това е ефектно и стилно решение, което привлича вниманието. Второ изображение в стаята очевидно би било твърде много. Ако искате да „покриете“ две стени едновременно, изберете ъглов модел с пейзаж тип панорама. Избягвайте също да поставяте картини в близост до стената, върху която е поставен фототапета.

Друга грешка при избора на фототапети е да се избере твърде малко или твърде голямо изображение. Фототапетите с картина, която заслепява очите, претоварват нервната система и изглеждат натрапчиво. За жалост, изображенията в мащаб десет към едно не изглеждат по-добре: гигантски цветя или силно увеличена поляна с трева. Тапетите, върху които обектите са изобразени в повече или по-малко реалистичен мащаб, изглеждат най-хармонично.

Неправилно зониране с помощта на фототапет

Фототапетът е идеалното средство за зониране на големи пространства, за да се подчертае стила и духа на всяка зона и да се създаде специална атмосфера. Грешка, която правят мнозина, е да поставят тапета точно на границата между две отделни зони. Не правете това, защото по този начин разделението на пространството ще бъде нарушено и цялата красота на фототапета ще бъде загубена.

Друг интериорен гаф в този смисъл е неправилната подредба на мебелите. Стената, върху която е поставен тапетът, не бива да се претрупва с мебели, защото така се губи смисълът от декорацията. Това е особено важно при избора на изображение в перспектива. В малки пространства използвайте тесни панорамни фототапети – те ще станат интересен акцент в интериора и няма да заемат цялата стена.

Неправилно осветление

Професионалните дизайнери не препоръчват поставянето на фототапети на стена, срещуположна на прозорец, тъй като слънчевите отблясъци ще развалят впечатлението от картината. Тъмен фототапет върху засенчена стена също не е най-доброто решение, но може да се избере по-тъмен модел за създаване на уют в добре осветена стая. Фототапетите изглеждат красиви с допълнително стенно осветление или успоредно на пода.

“Динамичен” фототапет в спалнята

В зоните, предназначени за отдих, не е добре да се използват фототапети, изобразяващи небостъргачи или оживени градски улици. Такива динамични изображения могат да красят всекидневна, коридор или кабинет. За спалнята е по-удачно да се изберат по-успокояващи изображения на красива природа.