В кои случаи е по-добре да изберете подов климатик вместо стенен?

Независимо дали в дома или на работното място, климатизацията е от съществено значение за създаване на комфортна среда през топлите и студените месеци на годината. Но за да се възползвате максимално от предимствата, които тези устройства предлагат, на първо място, трябва да сте сигурни, че сте се спрели на правилния модул. Имайте предвид, че типът климатик, който изберете, може да окаже голямо влияние не само върху вашия комфорт и вашите сметки за ток, но и върху цялостната естетика на помещението.

У нас, най-популярни са стенните климатици, особено когато става въпрос за жилища, по-малки офиси и магазини. Те се предлагат в различни модели, вариращи по размер, характеристики и мощност, което ги прави подходящи за различни пространства. Има обаче и случаи, в които, модулите за стена може да не са най-разумното решение.

Ако, например, имате стая с големи прозорци и малко пространство на стените, то би било по-удачно да се спрете на подов климатик. Тези климатични системи са идеална опция и за помещения, където монтирането на стенен модул може да наруши интериора и декорацията на стаята. Тук ще разгледаме по-подробно, в кои случаи е по-подходящо да изберете подов климатик вместо стенен. Ако вече сте направили своя избор, може да посетите сайта eclima.bg, където ще намерите разнообразие от подови и стенни климатични системи.

Какво представлява подовият климатик?

Това е вид климатична система, при която вътрешното тяло е монтирано близо до пода. Подобно на стенните климатици, подовите използват два отделни модула, вътрешен и външен, за да контролират температурата на въздуха в помещението.

Подовите климатици работят на същия принцип като стенните. В режим на охлаждане, вътрешното тяло поглъща топлия въздух и го избутва през тръбопровода към кондензаторния модул (външното тяло). Кондензаторният модул е монтиран на външна стена и използва хладилен агент за охлаждане на въздуха. След това топлият въздух и влагата преминават навън, а охладеният въздух се изпраща обратно към основното устройство и се избутва обратно в стаята.

В режим на отопление, външното тяло (кондензаторът) на климатика поглъща топлина от външния въздух. Газообразният хладилен агент, който сега носи топлина, се компресира от компресора във външното тяло, повишавайки неговата температура и налягане. След това, горещият хладилен агент се изпраща към вътрешното тяло, където освобождава топлина, за да затопли помещението.

Какви са предимствата и недостатъците на подовите климатици?

Едно от най-големите предимства на подовите климатици е, че те са изключително гъвкави и могат да бъдат поставени почти навсякъде в стаята. Вътрешното тяло може да бъде разположено под прозорец, зад мебели (в случай, че въздушният поток не е възпрепятстван), в близост до входове и т. н. Тази гъвкавост ви позволява да отоплявате или охлаждате по-големи пространства с един модул.

Освен това, климатиците за подов монтаж обикновено са по-ненатрапчиви от тези за стена, минимизирайки въздействието върху естетиката на помещението. Ако имате красиви произведения на изкуството или други дизайнерски елементи по стените, то монтирането на подов климатик може да бъде отлично решение.

Тези системи често имат модерен и елегантен дизайн, който може да допълни всеки интериорен декор. И въпреки че това обикновено не е основен приоритет при закупуването на климатик, красивият дизайн може да е от съществено значение, ако търсите решение за вашия бизнес или търговско пространство. Подовите климатици се предлагат в различни размери и форми, което ви позволява да изберете правилния модул, който да отговаря на вашите нужди и предпочитания.

Един от основните проблеми, свързани с монтирането на подов климатик е, че те изискват достатъчно подово пространство. Макар че, вътрешните модули обикновено не са толкова големи, те все пак се нуждаят от подходящо място, където да бъдат поставени. Това може да е проблем, ако помещението е тясно или има много мебели, които заемат голяма част от подовото пространство.

климатик близък план

В кои случаи е по-подходящо да изберете подов климатик?

Подовите климатици  са практично и ефективно решение за пространства, където поставянето на стенен модул е неподходящо. Ако стаята, която искате да отоплявате или охлаждате е с необичайна форма, размери или има много прозорци, и врати, то намирането на място за стенен климатик може да се окаже предизвикателство. В такива случаи, подовите климатици са удобна алтернатива. Те често намират приложение в кафенета, магазини, хотелски фоайета, както и жилищни помещения.

Този тип климатични системи са идеални за използване в:

  • стаи с ограничено пространство на стените;
  • помещения с необичайна форма или такива с ниски, или скосени тавани;
  • пространства с множество прозорци и врати;
  • магазини, зали или жилищни помещения, където естетиката и подовото оформление имат значение.

Подовите климатици са много гъвкави по отношение на мястото, където могат да бъдат монтирани. За разлика от името им, те не трябва да бъдат прикрепени към пода. Модулите могат да бъдат поставени на всяко място близо до пода.

Все още се чудите, кой тип климатик, подовият или този за стена, е по-подходящ за вас? Като цяло, правилният избор зависи най-вече от вашите индивидуални обстоятелства и приоритети. От съществено значение е да оцените специфичните си нужди и да се консултирате с професионалист по климатизация, за да вземете най-информираното решение за изискванията за охлаждане и отопление на вашето помещение.