Екстремни спортове, които да опитате тази есен

Ако сте обмисляли да опитате нещо ново тази есен, има много екстремни спортове, от които да избирате. Можете да отидете на скално катерене без предпазна екипировка, да полетите с делтапланер, да опитате хели-ски или сандборд. Тези спортове могат да бъдат плашещи, но ще ви помогнат да останете концентрирани и съсредоточени, което ще ви помогне да победите страховете си.

Скално катерене без предпазна екипировка

Ако търсите приключенска есенна дейност, скалното катерене без предпазна екипировка може да бъде добър избор. Този спорт е предизвикателен и изисква психическа сила, но тръпката от покоряването на ново изкачване си заслужава. Въпреки че скалното катерене е дейност с висок риск, рискът от падане често е по-притеснителен за начинаещите, отколкото за опитните катерачи. Въпреки това, неуспехът е необходима част от катеренето и е единственият начин за подобряване.

Преди да започнете да се катерите, ще трябва да научите някои основни движения за скално катерене. Научете имената на различните видове задържания и как да ги хванете. Едно класическо захващане е гофриране, което е тесен ръб, който може да се хване само с върховете на пръстите. Когато се катерите по кримп, трябва да държите тялото си близо до стената, тъй като това ще ви помогне да избегнете напрежението върху пръстите си.

Екстремни спортове които да пробвате тази есен - скално катерене

Делтапланеризъм

Ако търсите ново приключение тази есен, делтапланеризмът е един спорт, който трябва да опитате. Спортът започна като начин хората да се насладят на плъзгане по хълмове с хвърчило с ниска производителност, но днес пилотите на делтапланери могат да останат във въздуха няколко часа наведнъж и да достигнат скорости от над 100 км/ч. Ключът към летенето е да се намерят области с издигащи се въздушни маси, наречени термики. Тези въздушни маси се създават от скали и се отклоняват нагоре от вятъра. Най-ефективните пилоти се научават да забелязват тези условия и да знаят кога да спрат да летят, за да избегнат катастрофа в нещо.

Екстремни спортове които да пробвате тази есен - делтапланеризъм

Сандбординг

Сандбордингът е един от най-новите екстремни спортове и е забавен начин за упражнения. Подобно на сноуборда, сандбордът включва каране по пясъчни дюни. Номерът е да намерите правилната дюна, за да се плъзнете надолу. Можете също така да наемете частни инструктори, които да ви помогнат да овладеете техниката. Този спорт набира популярност по целия свят и в крайна сметка може да си проправи път към Олимпийските игри.

Спортът наподобява сноуборд, като ездачът кара на дъска с краката си, завързани за дъската. Има много варианти, но всички включват спускане по дюна, докато стоите изправени. Можете също да го практикувате седнали или легнали на дъска. Сандбордът има по-кратка крива на обучение от сноуборда, с по-кратки писти. Въпреки че може да е трудно да намерите идеалната дюна, след като овладеете основите, можете да отидете на по-дълги писти и по-предизвикателен терен.

Екстремни спортове които да пробвате тази есен - сандбординг

Хели-ски

Ако търсите екстремен спорт, който да опитате тази есен, хели-ски е страхотна възможност. Спортът ви позволява да изследвате провинцията, без да се налага да навигирате в тълпите или лифтовете. Това означава, че можете да се насладите на живописната красота на природата, без да се притеснявате от наранявания. Предпазното оборудване за спорта е високотехнологично, така че можете да се насладите на изживяването, докато се предпазвате от елементите.

Преди да тръгнете на хели-ски пътуване, най-добре е да научите как да използвате лавинен звуков сигнал. Това устройство изпраща сигнал до екип за безопасност в провинцията. Трябва да вземете и телескопична сонда и сгъваема лопата. Освен това операторите на хели ски все повече носят ABS въздушни възглавници, които се трансформират в гигантски балони и задържат скиора на повърхността в случай на катастрофа.

Екстремни спортове които да пробвате тази есен - хели ски

Парапланеризъм

Ако сте любители на приключенията, може да искате да опитате парапланеризъм, забавен и изпълнен с приключения спорт. Можете дори да практикувате парапланеризъм с двигател, който включва летене с парапланер с прикачен малък двигател. Но преди да опитате парапланеризъм, трябва да се уверите, че сте компетентен парапланерист.

Спортът парапланеризъм съществува от много години и се превърна в безопасен и приятен. За разлика от парашутизма, парапланеризмът не включва риск от падане на земята. Спортът е един от най-безопасните и щадящи екстремни спортове. Основните причини за произшествия включват неадекватно обучение, недостатъчно оборудване и неразпознаване на ограниченията във вятъра и времето. Освен това пилотите могат да станат прекалено самоуверени, което може да доведе до инцидент.

Екстремни спортове които да пробвате тази есен - парапланеризъм

Зорбинг

Зорбингът е забавен начин да изпитате изживяване, подобно на влакче в увеселителен парк, докато сте напълно затворени в гигантска надуваема топка. Това е невероятен начин да изгорите малко енергия и спортът става все по-популярен. Това включва търкаляне надолу по хълм в зорб и достига скорост от 48 километра в час. Въпреки че изглежда опасно, зорбингът е напълно безопасен и няма да почувствате удар, когато се сблъскате или паднете. Има два вида зорбинг – на хълм, или във вода, като и двата са по своему вълнуващи.

Екстремни спортове които да пробвате тази есен - зорбинг

Екстремни спортове от Adventure Net

Ако ви се иска да се впуснете в екстремно приключение тази есен, но не знаете какво е подходящо за вас, доверете се на Адвенчър Нет. Това е един от първите клубове за екстремни спортове в България, който предлага разнообразие от дейности. Най-хубавото е, че всяка активност се извършва под ръководството на опитни инструктори. Повече информация на https://adventurenetbg.com/.