Маркери Posca: всичко, което трябва да знаете

Материал предоставен от MaestroPan – магазин за художници

Маркерите Posca постигат правилния баланс между цена, наситеност на цвета и лекота на нанасяне. Подходящи са за потребители от всички възрасти и притежават 7 различни размерa на върховете им, от които може да си избирате. Също така маркери Posca в MaestroPan имат огромно разнообразие от над 60 цвята. Маркерите Posca безпроблемно разнасят непрозрачна, наситено пигментирана боя, която е и водоразтворима, докато е мокра, и водоустойчива, когато е напълно изсъхнала до матово покритие.

Разнасянето на цвета им се случва доста бързо и лесно. Маркерите може да се напластяват, след като боята от първия слой е оставена да изсъхне. Тези маркери ще оставят постоянни следи върху непорести повърхности и п върху порести материали, като дърво или хартия. Продават се отделно или в комплект, което ги прави удобни, ако само допълвате вече съществуващ комплект.

Какво представляват маркерите с акрилна боя?

Маркерите с акрилна боя работят върху почти всяка повърхност, включително хартия, дърво, текстил, стъкло, керамика, камък и др. Те също така са безопасни за деца, не са токсични. Идеални са и за домашна употреба и за в училище, дори и за професионална. Маркерите Posca са с изключително високо качество и материалите, върху които може да се пише и рисува с тях, са десетки.

Маркерите на маслена основа отнемат много време, за да изсъхнат, спрямо акрилните маркери. При акрилните маркери обаче понякога се налага рисунката да се запечата, за да остане дълготрайна във времето. Въпреки това неудобство, акрилните маркери могат да се използват върху всяка една повърхност, независимо дали е светла или тъмна, грапава или гладка. Така че, независимо дали ще се декорират чаши, ключодържатели или тениски, маркерите Posca ще изпълнят задачата брилянтно.

Безопасни са за употреба

Маркерите на водна основа са популярни сред всички възрасти, особено при младежите, въпреки че обикновено не се препоръчват за деца под 3 години. Маркерът осигурява издръжливост като същевременно и е лесен за премахване преди да е изсъхнал. Някои производители ще твърдят, че е напълно безопасно да поставите маркерите в съдомиялната, но може би това не е нещо, с което трябва да рискувате. Ако се нуждаят от почистване, най-добре ги забършете с мокри кърпички, за да премахнете замърсяванията по тях.

Характеристики на маркерите

Те са сравнително скорошно изобретение, но трябва да признаем, че имат своите позитиви. Държат се лесно и боята с тях се разнася изключително прецизно. На практика можете да нарисувате всяко едно нещо, което си помислите, стига да разполагате с различни по големина върхове. По-тънките естествено оставят и по-тънки линии, докато по-широките могат да послужат за запълване и оцветяване.

Върху абсорбиращи или матови повърхности, като дърво, тъкани, хартия и камъни, боята от качествен маркер ще изсъхне бързо. По този начин можете да се убедите, че качеството на вашето произведение няма да бъде нарушено в процеса на съхнене. Когато рисувате върху керамика или порцелан, след като боята изсъхне, можете да поставите предмета във фурната, за да се изпече. Това не само ще направи цветовете по-ярки, ами и ще позволи на боята да стегне и да стане дълготрайна. Преди да направите това обаче, винаги проверявайте дали порцеланът или керамиката, които използвате, са подходящи за печене във фурна. Ако искате да запазите декоративното си произведение върху тези повърхности, можете лесно да го запечатате със спрей лак, за да издържите боята по-дълго и да я предпазите от напукване и начупване.

инструменти за рисуване и маркери

Маркерите са лесни за използване

Едно от най-големите предимства на маркерите Posca е, че са по-малко сложни за използване.  Няма нужда да почиствате четки и гребла. Просто поставете обратно капачката, когато сте готови. Освен това няма и загуба на боя, както при традиционната боя, когато остане върху палитрата. Един от големите недостатъци при рисуването и писането с такива маркери е невъзможността да се следи количеството оставяща боя. Маркерите не са прозрачни и не се вижда колко точно количество е изразходвано и колко остава. Всичко останало обаче, което можете да си помислите за тези маркери е преимущество. Те са удобни за използване и за разнасяне, служат за рисуване на всякакви неща – от брошури до стъкло.