Историята на дядо Добри трогна папата

Папа Франциск публикува във Фейсбук историята на българина

„Това е историята на Добри Добрев, възрастен българин на 98 години, който обикаля улиците, за да проси пари“. Неговият случай привлече вниманието на Негово Светейшество папа Франциск, съобщи костариканският новинарски сайт „Коста Рика днес“, цитиран от БТА.

Папата публикува във Фейсбук историята на българина, който всеки ден върви 10 км от дома си до София и протяга ръка да измоли минувачите за някоя стотинка. Това, което трогнало папата, е че този прегърбен от годините човек е дарил повече от 50 000 долара, които спестил от просията.

Текстът, написан от Франциск, е придружен от две снимки на Добрев – едната, заснета на улицата, а другата – в скромния му дом.

Тази година дядо Добри от село Байлово трябва да навърши 100 години.

При една от бомбардировките над София по време на Втората световна война снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. Има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Именно тази нова посока в живота, и примерът, който дава впоследствие с щедротата и аскетизма си, карат мнозина да го наричат „Светецът от Байлово“.

Около 2000 г. решава да дари всичките си имоти на църквата и днес живее скромно в малка пристройка към църквата „Св. св. Кирил и Методий“ в родното си село. За него се грижи една от дъщерите му. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.