Избор на правилния акумулатор

Има много неща, които трябва да имате предвид, когато избирате акумулатор за вашия автомобил. Вие ще искате да сте сигурни, че акумулатора, който купувате, не само ще работи правилно в колата ви, но и ще издържи дълго време. Някои от характеристиките, които трябва да търсите, включват CCA рейтинг, RC рейтинг, капацитет на силата на тока и гаранционно покритие. Предприемането на тези стъпки ще ви помогне да направите правилния избор за вашия автомобил. Прочетете, за да научите повече!

CCA рейтинг

Когато избирате автомобилна батерия, е важно да разберете нейния рейтинг CCA (цикли на час). Това е енергията, произведена от автомобилна батерия за един час. Например, CCA от 250 означава, че може да произведе 250 ампера за 30 секунди в среда от 0 градуса F. Докато рейтингът CCA е най-често използваното измерване на автомобилните акумулатори, резервният капацитет не трябва да се пренебрегва.

Как да изберем акумулатор

Когато избирате автомобилен акумулатор, имайте предвид, че ниските температури могат да намалят неговата производителност. Известно е, че оловно-киселинните батерии стават вискозни при -18°C. Въпреки че рейтингът CCA е полезен при ниски температури, той не се прилага за екстремни температури. При ниски температури батерия с нисък CCA рейтинг няма да стартира двигателя на автомобила.

RC рейтинг

RC рейтингът е един от най-важните аспекти при избора на нов акумулатор. По същество това е резервният капацитет на батерията. Мислете за него като за авариен комплект в колата си. Може да ви помогне да преминете през няколко минути престой, без да се притеснявате за безопасността на вашия автомобил. Въпреки това, е важно да се отбележи, че рейтингът на RC също може да варира в зависимост от модела. RC рейтингът на вашия акумулатор не винаги е еднакъв за различните автомобили.

Повечето батерии са маркирани с отпечатан етикет, указващ тяхната технология. Тази информация ще ви каже капацитета на батерията, както и нейното напрежение. Има няколко различни вида акумулатори, но най-популярните и достъпни са алкалните, никел-кадмиевите и Ni-MH. Те са презареждаеми, но не са толкова щадящи околната среда, колкото литиево-йонните или NiMH батерии.

Гаранционно покритие

Ако не сте сигурни дали вашият автомобилен акумулатор има гаранция, прочетете това ръководство. Гаранцията може да покрие широк кръг от проблеми. Например, може да покрие дефектен акумулатор и дори може да осигури резервен. За съжаление, повечето гаранции не покриват нормалното износване, злоупотреба или пренебрегване, а някои видове батерии имат по-кратки гаранционни периоди от други. Ключът към получаване на гаранция е да прочетете внимателно дребния шрифт, преди да закупите какъвто и да е тип акумулатор.

Зареждане на акумулатор

От къде да купя нов акумулатор?

Покупката на акумулатор трябва да бъде внимателно премислена, което включва и избор на добър магазин. Трябва да се уверите, че купувате оригинален акумулатор, предназначен именно за вашия автомобил, за да работи правилно.

Ако все още имате колебания, обърнете се към професионалистите на Car Expert – един от най-високо оценените магазини за авточасти и аксесоари в София. Те с удоволствие ще ви помогнат да направите правилния избор.

Изображения: Flickr