Как да изберем правилната фирма за бързи кредити?

Все повече хора се възползват от услугата по вземане на бърз кредити в днешно време. Това е тенденция, която продължава от 2022 година, когато бе отчетен ръст от 20% на вземанията на бързи кредити като тези на Vivus. Има множество причини за този интерес, като най-често хората са привлечени от лесните условия по кандидатстване и удобството от бързата процедура по отпускане на паричните средства.

Друг фактор за популярността на бързите кредити, както и лесния достъп до тях, е големият брой фирми, които предлагат този тип услуги на пазара. Всички те се конкурират в предлагането на по-лесни и гъвкави условия, атрактивни лихви и други характеристики на продукта, който се превръща в предпочитан метод за краткосрочно кредитиране за много хора. Доста кредитни фирми дори предлагат кредит без първоначална лихва за определен период при първо взимане на кредит.

Основателно е да се запитаме как може да се доверим на правилната небанкова компания, при положение че на пазара оперират толкова много институции? Ще ви представим няколко важни критерия, според които да изберете правилния кредитор за нуждите ви.

Легитимността на фирмата за кредити е най-важният фактор

Това, което е добре да знаете за всички компании, които оперират в сферата на бързото кредитиране, е, че те трябва да са вписани в регистъра на финансовите институции към БНБ. След като получат лиценз за дейността си, те се узаконяват като небанкови финансови институции, които могат да оперират в този пазар.

Преди да предоставите лични данни на такава фирма или пък да подписвате договор за услуга от тяхна страна, трябва да проверите дали тя е легитимна. За целта може да проверите дали има лиценз и дали е вписана в регистъра. В противен случай сте изправени пред риска това да не е легитимна компания, а по-скоро измамна фирма, която развива незаконна лихварска дейност. Не бива да се обвързвате с такива фирми по какъвто и да е начин, защото рискувате да ви измамят, да откраднат личните ви данни или да ви застрашат по друг начин.

Запознайте се с условията по кредита

Ако искате да се възползвате максимално от кредитен продукт, трябва да направите информиран избор за него. Това няма как да стане, ако преди това не разучите всички условия по него до най-малкия детайл.

Обикновено това може да стане, като просто се запознаете с условията на фирмата от техния сайт или пък говорите с техен представител. Много от тези фирми правят необходимото да улеснят своите клиенти чрез предоставяне на удобни инструменти като кредитни калкулатори, секция с най-често задавани въпроси, описание на видовете кредити и т.н.

теглене на бърз кредит

Благодарение на всичко това ще имате възможност да се запознаете с лихвите, таксите за усвояване, периода на погасяване, условията по кандидатстване и др. Обърнете специално внимание на сумата, срока на погасяване, размера на месечни вноски и опциите за удължаване на разплащането. Уверете се, че всички тези условия по кредита са ви ясни, преди да преминете към неговото усвояване.

Наличие на промоционални условия

Тъй като расте броят на фирмите, които предлагат бързи кредити, много от тях се стремят да изпъкнат пред конкуренцията с промоционални условия и кредитни продукти. Техните изражения са много и различни – от намалени/нулеви лихвени проценти до участие в томболи и игри за допълнителни награди при вземане на кредит.

Подобен вид промоции са добре дошли, защото създават по-конкурентна среда за фирмите и по-добри условия за потребителите. Затова е добре да се запознаете с наличните промоции и да ги имате предвид при избора на кредитна институция. Понякога те са разликата между две иначе идентични фирми, които предлагат бързи кредити.

Познавайки по-добре фирмите за бързи кредити, ще можете да навигирате на пазара на този вид финансиране с по-голяма увереност, както и да извлечете максимума от този вид услуга. Надяваме се, че сме успели да ви помогнали с тази допълнителната информация и разяснения.