Как да изберем стъклена маса? Нашите полезни съвети

Маса от стъкло е не само красиво, но и практично интериорно решение. С такива мебели всяка всекидневна, кухня или хол, ще изглеждат луксозно. Стъклената маса е доста здрава и не се страхува от повреди, които са фатални за дървените мебели.

Предимства на стъклената маса

Такава маса има много предимства, защото:

  • Трайност. Продуктът е дълготраен, въпреки че за неопитния купувач може да изглежда крехък и не много стабилен. Стъклото за производството на такава маса е специално закалено, така че издържа на удари и други механични влияния. Дори, ако домакински прибори паднат върху него, по време на сервиране, масата няма да пострада.
  • Екологичност. Да се ​​спори с екологичността и безопасността на такива мебели за здравето на хората и техните домашни любимци е просто безсмислено. Продуктът не отделя опасни вещества и токсини по време на употреба и не е в състояние да предизвика алергии дори при хора, които са предразположени към тях. Този факт се потвърждава от множество научни изследвания.
  • Универсален дизайн. Стъклената маса ще се впише органично във всеки интериор и ще бъде подходяща за всеки стил. Всичко, което се изисква е правилният избор на размер, стил и форма на мебелите.
  • Практичност. Не е необходимо да се създават специални условия за използване на стъклена маса. Лесно е да се грижите за нея с обикновена гъба и препарат. След дълги години употреба, по продукта няма да се появят упорити петна.
  • Лекота на преместване. Дори да си купите огромна стъклена маса, няма да срещнете ефекта на „затваряне“ на пространството. Визуалната лекота на продукта създава впечатление за безтегловност и ефирност. Маса от естествен дъб едва ли ще може да произведе същото! Такива свойства на стъклото са особено подходящи за малки пространства.

Как да не сбъркате с избора?

За да може покупката да не ви разочарова и да ви радва дълги години, когато избирате продукт, не забравяйте да обърнете внимание на 3 ключови характеристики:

  • Повърхността. Спрете се на матова повърхност, ако не искате да се възхищавате на пръстовите отпечатъци на всички членове на домакинството и гостите при всяко хранене. Същото важи и за трапезарна маса. Матовата повърхност е традиционно зелена, но ако има тониране, сянката може да бъде напълно произволна. През такъв плот не се виждат краката на тези, които седят на масата и са необходими по-малко усилия за поддържане на чистота.
  • Сигурност. Да, стъклото е екологично и безопасно, но ако се обработва лошо, може да доведе до нараняване. Материалът на масата трябва да бъде с подходящо качество, тоест да е без драскотини, пукнатини и подутини. В идеалния случай, ако стъклото е закалено – такава маса ще бъде издръжлива и ще може да издържи на ударни натоварвания. За закалено стъкло драскотините не са опасни. Обърнете внимание на ръбовете на масата и качеството на тяхното полиране. Ъглите на мебелите трябва да бъдат заоблени, ако в къщата има малки деца, така че идеалния вариант тук е кръгла маса. Като приятен бонус, такава маса ще изглежда по-спретната. Ако купувате правоъгълен продукт, изберете решение с пластмасови или дървени ръбове. Краката на масата трябва да са здраво фиксирани.
  • Спестяване на използваемо пространство. Изборът на стъклена маса за малка кухня е най-доброто решение, тъй като такъв сбит продукт няма да претовари пространството. За много малка площ трябва да предпочетете опции за сгъване под формата на трансформатори. Такава стъклена разтегателна маса може да бъде поставена, ако е необходимо, защото от компактен овал, тя ще се превръща в голям правоъгълник. Това може да бъде удобно, когато периодично трябва да използвате масата за детски занимания.