Какви съставки съдържат мултифункционалните разтвори за контактни лещи?

При носене контактните лещи се замърсяват. На повърхността им се образува мътно покритие, което е много опасно за здравето на очите. В тези липидни и протеинови отлагания започват да се размножават патогенни бактерии, които причиняват възпалителни заболявания. За почистване и съхранение на лещите се произвеждат специални мултифункционални разтвори. Именно на тях ще обърнем внимание в следващите редове.

Какво влиза в състава на разтворите за лещи?

Всички видове контактни лещи, с изключение на тези за еднократна употреба, изискват правилна ежедневна грижа. Почистването преди всяко следващо поставяне в очите е задължително, защото на повърхността им се натрупват различни частици: остатъци от козметика, прах от околната среда, както и протеинови и липидни отлагания от слъзната течност.

Всички тези вещества постепенно запушват порите на мекия хидрогел или силикон-хидрогелния полимер. Полученото мътно покритие пречи на добрата видимост през лещите. Освен това в него започват да се размножават опасни за очите бактерии. Производителите на контактна оптика произвеждат голям асортимент от специални многофункционални течности за ежедневна дезинфекция и почистване на повърхността на лещите от тези замърсители.

Може би ще ви бъде интересно какви компоненти са включени в състава на такива разтвори.

Консерванти и дезинфектиращи агенти

Консервантите имат бактерицидни свойства. Те унищожават микроорганизмите, докато дезинфектантите имат бактериостатичен ефект, т.е. предотвратяват активното размножаване на микроби по повърхността на лещите. В разтвора може да е включен само консервант, само дезинфектант или и двете вещества.

Хората с чувствителни очи обаче трябва да внимават при избора на разтвори с консерванти. Те могат да имат дразнещ ефект върху лигавицата на очите: да причинят алергична реакция, хиперемия и лакримация, а при постоянна експозиция – и други негативни реакции. В такива случаи е по-добре да изберете по-нежно средство за съхранение.

Най-често срещаните консерванти, добавяни в разтворите, са поликвад, димед, PHMB (полихексаметилен бигуанид), полихексанид. Хлорхексидинът често е бил използван в първите почистващи продукти, но е установено, че честото му използване причинява дразнене на очите. В съвременните разтвори най-често се използват PHMB и dimed. Също така, в някои течности в качеството на консервант могат да се използват слаби киселини като сорбинова киселина.

Регулатори на pH и осмотично налягане

Физико-химичните свойства на многофункционалния разтвор трябва да съответстват възможно най-добре на параметрите на слъзната течност. Неговото осмотично налягане трябва да е равно на осмотичното налягане на сълзата – това се нарича изотоничност. Тази функция се осигурява чрез добавяне на сложни солни съединения – например соли на борна, лимонена, фосфорна киселина, както и борна киселина. Те се наричат ​​​​буферни вещества и поддържат рН на разтвора в диапазона на 6,5-8, което съответства на рН на човешката слъзна течност.

Хелатиращ агент

Този компонент е необходим за предотвратяване на утаяването на калций. Обикновено това вещество е етилендиаминтетраоцетна киселина (EDTA), която също е включена в много хигиенни и козметични продукти. При синергично действие тя понижава резистентността на микробите към бактерицидни компоненти, като засяга дори опасния Pseudomonas aeruginosa.

Повърхностно активни вещества и балсами

Наличието на тези елементи в разтвора за контактни лещи не е задължително. Но ако те присъстват, това значително подобрява почистващите свойства на разтвора за почистване и съхранение. Повърхностноактивните вещества почистват лещите от мръсотия и органични отлагания.

Освен това наличието на повърхностно активни вещества подобрява омокряемостта на повърхността на контактните лещи. Те биват йонни и нейонни, като най-популярните от тях са полоксамер, хидратат, полоксамин.

Кои са най-добрите продукти на световния пазар?

Най-популярните мултифункционални разтвори за лещи са Opti-Free на Alcon и ReNu MultiPlus на Bausch + Lomb. Можете да ги закупите от всеки магазин за контактни лещи, включително онлайн от магазин Lensin.bg.

Opti-Free е цяла серия многофункционални разтвори от Alcon. Серията включва Opti-Free Pure Moist, Opti-Free Express, Opti-Free Replenish. Използването на тези течности ще поддържа хидрогелните и силикон-хидрогелните лещи чисти и безопасно съхранени.

ReNu MultiPlus е популярен продукт от Bausch + Lomb. Разтворът ефективно унищожава всички опасни микроорганизми, които се образуват на повърхността на лещите. Формулата му осигурява дълготрайна хидратация на полимера и предотвратява бързото залепване на протеинови съединения от слъзната течност. Повърхностно активното вещество Hydranate образува тънък филм върху лещите, което ги прави много удобни за носене.