Какво представлява скобата за маркуч

Скобата за маркуч е предназначена за закрепване на маркуч с друг елемент, като чрез притискане на маркуча се предотвратява изтичането на течността от него. Тези приспособления могат да се използват във всичко – от автомобилни двигатели до оборудване за баня. Скобите за маркучи могат да се използват в най-различни отрасли, за да се осигури транспортирането на продукти, течности, газове и химикали.

Съществуват четири основни категории скоби за маркучи:

  • винтови/лентови,
  • пружинни,
  • телени
  • ухови.

Всеки един от тези видове се използва в зависимост от вида на съответния маркуч и приспособлението в края.

Скобите за маркучи са най-редовно използваните аксесоари за маркучи и въпросите, свързани с използването им са чести и многобройни.

Ще засегнем няколко от тях сега.

Как работят скобите за маркучи?

Първоначално те се закрепват към ръба на маркуча.

След това около този край се поставя избран елемент.

Следващата стъпка е затягане, за да се закрепи маркучът на място и да се гарантира, че нищо от вътрешността му не може да излезе.

По принцип винтовите/лентовите скоби за маркуч не се използват за случаи с изключително високо налягане, а вместо това се използват често в среди с по-ниско налягане, както и когато е необходимо бързо решение, особено в дома. Въпреки това те се използват в много отрасли, включително в автомобилната, селскостопанската и морската промишленост.

Какви са различните видове скоби?

За да разберем напълно как работят, трябва да разгледаме различните видове.

Най-популярни са следните:

Скоби с EPDM уплътнение   

Този вид скоби са с широко приложение в строителството, ВиК и градинарството. Подходящи са за монтиране на водопровод, канализация и други. Осигуряват бърз и лесен монтаж на всички видове тръби, използвани в строителството. Гарантират висока устойчивост и безопасен монтаж.

Основно се делят на два вида:

  • Скоба с един винт

Този вид се нарича „ Скоба с бързо заключване“. Позволява монтирането да бъде извършено с една ръка. Необходимо е затягането само на един болт което прави монтажа по-бърз и по-лесен

  • Скоба с два винта

Те са с по-голям диаметър при които не е възможно да бъде монтирана с една ръка.

Скоба единична за ВиК тръби

Използват се за фиксиране на ВиК тръби за топла и студена вода към основи от бетон, плътна тухла, камък, перфорирани тухли, газобетон, дърво и други основи в зависимост от използвания фиксиращ крепежен елемент.

Подлежат на бърз и лесен монтаж чрез използване на подходящ фиксиращ крепежен елемент в зависимост от основата.

Отворът, през който преминава крепежния елемент, е продълговат / регулируем / с размери 10 х 5.5 мм. Позволява подравняване на линията след монтаж на скобите. Скобите са с възможност за съвместно подреждане една до друга. Използва се „клик“ система за закрепване една към друга. Този тип монтаж се използва при изграждане на две и повече трасета.

Разгледайте и други крепежни елементи на https://kam04bg.com/