Какво трябва да знаем за чугунените тигани

Защо чугунения тиган ръждясва?

1. Въпреки високата си твърдост, при определени условия металът е доста крехък. Например, може да се спука, когато се удари в други съдове. Навлизането на вода в пукнатините причинява корозия. И автоматичното измиване е противопоказано поради агресивни домакински химикали, които отмиват защитния слой.

2. Неправилно сушене и съхранение. Не е достатъчно правилно да измиете чугунен тиган – важно е да се погрижите за правилното съхранение. Не забравяйте да избършете шкафа на сухо, преди да го приберете в шкаф. Мокрият метал е податлив на ръжда. Уверете се, че мястото, където е поставен тиганът, има добра вентилация.

3. Неправилна грижа. Честа причина за образуването на грозен червен слой е съхранението на готови ястия директно в чугун. Материалът не променя вкуса и цвета на храната, но се охлажда рязко в хладилника. Водните капчици, останали в порите, първо замръзват, след което отново се нагряват. Това е пътят към корозията.

4. Недостатъчна подготовка. Почти всички чугунени тигани не са готови за употреба веднага след покупката. Първо, те трябва да бъдат измити, калцинирани и ръчно нанесени върху повърхността със защитен слой растително масло. Това ще предпази храната от загаряне, а тялото от директен контакт с вода.

5. Материал с лошо качество. Понякога, за да се намалят разходите за производство на съдове, към сплавта се добавят други метали. Те променят свойствата на чугуна, по-специално увеличават склонността към ръжда. Не забравяйте, че качествените тигани са тежки и не могат да бъдат твърде евтини.

Как да се отървете от корозията в чугунен тиган

Така и стана. Любимият чугунен тиган стана кафяв. Вече се занимавахме с възможните причини. Сега въпросът е: как да почистите чугунен тиган от ръжда? Ето пет прости и доказани начина.

1. Сода за хляб. Методът е идеален, ако ръждата е лека и се е разпространила по повърхността на тънък слой. Смесете 2-3 супени лъжици сода за хляб с вода, докато стане на паста. Нанесете получената маса върху проблемните зони. Избършете с мека кърпа. Оставете за 10 мин. Изплакнете содата с топла вода, избършете тялото.

2. Трапезна сол. Ако корозията е достатъчно дълбока, ще ви трябва по-абразивно съединение. Препоръчваме да третирате ръждясалите места с едра сол, леко разредена с вода. Смесете го със содата. Втрийте пастата, докато червените петна изчезнат. След това изплакнете и подсушете.

3. Разтвор на оцет. Не е необходимо да изтривате корозионни образувания – тиганът трябва да се накисне в специален състав. За да го приготвите, смесете 6% трапезен оцет и вода в равни пропорции. Потопете мангала в него и го оставете да кисне 2 часа. Разтворът трябва напълно да покрие ръждивите участъци. След като изчезнат, тавата се измива и подсушава.

4. Кока-Кола. Неочакван, но ефективен метод. Ако тиганът отвън е ръждясал, потопете го в кутията със сода. Ако е отвътре, налейте питие в него. Включете и оставете течността да заври. Съставът съдържа фосфорна киселина, която активно унищожава следи от корозия върху чугун. Не забравяйте да изплакнете добре и подсушите тялото.

5. Рибено масло. Можете да го закупите във всяка аптека. Нанесете обилно състава върху тялото на тигана отвътре навън. Оставете за 3-4 часа. След това изплакнете с топла вода, като използвате почистващ гел и мека гъба. Под течаща вода ръждата лесно ще се отдели. Намажете сухия корпус с масло.