Особености при избор на тиган

Да избереш тиган винаги звучи по-лесно, отколкото всъщност е. Ако прегледате сайта на Anmar ще откриете голямо разнообразие от различни размери и видове тигани и ще се убедите, че трябва да прочетете нашия малък наръчник преди да си купите тиган. Едни от основните въпроси, на които ще отговорим по-долу са:

  • От неръждаема стомана ли трябва да бъде тиганът?
  • Кои покрития са незалепващи?
  • Как се почистват тиганите най-лесно?
  • Как да ги запазим като нови по-дълго време?

Изборът на тиган може да бъде мъчително преживяване, но ние ще се погрижим да го улесним максимално чрез някои съвети и трикове. Нека да започваме.

Тиганите с незалепващо покритие

Тиганите с незалепващо покритие са страхотни. Те се почистват лесно, правят готвенето приятно занимание и много от вас сигурно вече са използвали такъв и знаят какво точно имаме предвид. Незалепващата повърхност може да бъде направена от различни нереактивни материали, като керамика, титан, дори и диаманти.

Основното правило е следното: ако това, което готвите е вероятно да е лепкаво, например яйца, и изисква средно до слабо нагряване, тогава незалепващото покритие е идеален избор. По принцип, незалепващият тиган реагира лошо на висока температура, така че за да запазите живота на покритието, използвайте тигана при средно и слабо нагряване. Не забравяйте и винаги да използвате пластмасови или дървени прибори, за да избегнете надрасквания по повърхността.

Тиган от неръждаема стомана

Повечето професионални готвачи използват тигани от неръждаема стомана, защото са издръжливи и по-леки от чугунените. Ако готвите месо, запържвате или предпочитате метални прибори, тогава неръждаемата стомана е вашият приятел. По-добрите тигани от неръждаема стомана са и малко по-тежки, защото имат сърцевина от силно проводимия алуминий. Това помага за равномерното разпределения на топлината по целия тиган, което пък от своя страна помага за равномерното готвене. Ако ви минава мисълта, че неръждаемата стомана се чисти трудно, то ние ще ви разкрием трик. Трябва да нагреете тигана до висока температура и да сложите капка олио. Когато олиото или маслото се разнесат, микроскопичните пори в тигана ще се затворят и храната няма да залепне. Това трябва да се прави всеки път, когато тиганът се използва, защото когато изстине и го измиете, тези пори отново ще се отворят и следващия път храната ви ще залепне.

стар тиган който се нуждае от поддръжка

Чугунен тиган

Този материал разнася топлината много ефективно и следователно е чудесен за готвене на пържоли. Чугунът е тежък и се нагрява равномерно, като задържа топлината за по-дълъг период. За него също важи условието да се използва при среден и слаб огън. Чугунът не реагира особено добре с киселини, като вино, така че ако планирате да деглазирате, по-добре използвайте тиган от неръждаема стомана. За да почистите чугунен тиган след охлаждане, търкайте с гъба и естествен абразив, като сол. За да не ръждясва, нанасяйте след измиване лек слой олио, което да го предпазва.

При чугунените тигани има особеност, че трябва да са добре емайлирани. Ако не са, можете да го направите и вкъщи. Най-добре е първото му използване, да е само с мазнина. Тоест може да готвите само бекон или подобни мазни меса. Друг вариант е да го сложите той самият да се изпече във фурната, отново намазан с мазнина на 180 градуса за 30 минути. Ако искате да използвате стар чугунен тиган, тогава първо трябва да изтъркате ръждата и след това да го изпечете във фурната. Когато се охлади, можете да го забършете със салфетка, ако е останала някаква мазнина по повърхността. Това можете да го правите често, за да поддържате добрия вид на чугуна. Както сами виждате, всеки тиган си има неговите добри страни. Общото правило гласи да купувате най-доброто, което можете да си позволите, и да се грижите добре за него. Ако се справите с тази задача, ще се радвате на здрави, незалепващи и добре изглеждащи тигани.