Топ 6 предимства на канабиса за Синдрома на Турет

Синдромът на Турет е наследствено невропсихиатрично разстройство, което се проявява в детска възраст и се характеризира с физически и вокални тикове, като повтарящи се резки движения или социално неприемлива реч. Канабисът и CBD масло, като това предлагано от SeedsMafia.com могат да помогнат при различните симптоми, включително намаляване на тревожността и честотата на тиковете. Изследванията на канабиса показват, че може да помогне за облекчаване на симптомите на Синдрома на Турет, тъй като приблизително 200 000 човека страдат от тежката форма, а около 10% изпитват по-леки симптоми. Следователно всяко възможно лечение си струва да се разгледа. Нека да видим кои са шестте основни начина, по които канабисът може да бъде полезен.

Канабисът може да намали честотата на тикове

Налице е значителен интерес към възможността канабисът да намали честотата на тиковете при страдащите от Синдром на Турет и по този въпрос са публикувани няколко статии. Изследване на изследователи от Хановер, Германия (Müller-Vahl et al, 1998), отбелязват, че 17 от 64 пациенти са съобщили за употреба на канабис и че 14 от тези са имали частично или пълно облекчение на тикове след употребата му.

Немските изследователи продължават да провеждат допълнителни проучвания върху канабиса и намаляването на тиковете, като всички те установяват, че по-голямата част от пациентите изпитват значително облекчение след употребата на канабис. Те също така установяват, че много малко пациенти изпитват странични ефекти. Смята се, че канабисът може да намали също така и тиковете, предизвикани от други състояния като Паркинсон, например.

Не е ясно какъв е този механизъм, но се смята, че той се крие в гъсто групираните канабиноидни рецептори в базалните ганглии и хипокампуса. Тези области на мозъка са основно включени в контрола на поведението и движението и са известни като ненормални при страдащите от този Синдром.

THC може да облекчи обсесивно-компулсивните симптоми

Обсесивно-компулсивното разстройство е най-честото съпътстващо състояние, налично при пациенти със Синдрома на Турет. Пациентите, които също имат и ОКР, показват повтарящо се поведение, като докосване, стъпване или пък подреждане. Те могат също така да проявят и повишена агресия.  Друго проучване, проведено от Müller-Vahl и нейният екип подкрепят констатацията, че пациентите, лекувани с THC, са имали спад в обсесивно-компулсивните симптоми, заедно с намаляване на тиковете.

дете със синдрома на турет

Канабисът може да увеличи ефективността на конвенционалните лекарства за Синдрома на Турет

Освен че изследва канабиса като самостоятелно лечение на Синдрома на Турет, има и значителен интерес към употребата му като допълнителна терапия заедно с някои конвенционални лекарства. Съществува проучване от 2002 г. на 24-годишна жена, при което THC е бил полезен за увеличаване на фармакологичния отговор на атипични NL като амисулприд и рисперидон. Освен това е нямало и сериозни нежелани реакции настъпили впоследствие.

Много по-ранно проучване, публикувано в списанието Life Sciences през 1989 г., предполага, че както канабиноидите, така и никотинът могат „значително да подобрят“ ефективността на „невролептиците“ (антипсихотици) при двигателни заболявания, включително Синдрома на Турет.

Освен това, единствените две рандомизирани контролирани проучвания сравняват употребата на канабиноид като самостоятелна терапия и като допълнителна терапия срещу плацебо. И двете установяват, че употребата заедно с други лекарства дава най-положителните резултати. Размерите на пробите обаче са малки и при двете проучвания и за потвърждаване на резултатите са необходими допълнителни проучвания.

Канабисът може да облекчи проблемите със съня, свързани със Синдрома на Турет

Много пациенти, които страдат от този синдром, също изпитват и нарушения в съня. Въпреки че не са провеждани изследвания специално за ефекта на канабиноидите върху нарушенията на съня при пациенти с Турет, има много анекдотични доказателства, които предполагат, че канабисът може да има положителен ефект.

Например, Синдромът на Турет е известен, че причинява повишена латентност на съня (забавено настъпване на съня), докато канабисът е широко спряган, че намалява латентността на съня и намалява трудността при заспиване при много хора.

Доказано е също, че страдащите от Синдрома на Турет имат повишена честота на тиковете по време на REM фазата, докато употребата на канабис намалява продължителността на REM съня, което може да доведе до по-спокоен сън на страдащите. Страдащите от този синдром също може и да са по-малко способни да спят през нощта, друг проблем с безсънието, който канабисът може подпомогне.

Канабисът може да бъде анксиолитик

Тревожността е често срещан симптом

Ценно изследване, проведено от Müller-Vahl и други изследователски екипи, установява, че употребата на канабис не помага за нивата на тревожност. В едно проучване дори става ясно, че увеличава фобийната тревожност. Има обаче много други изследвания, при които страдащите от Турет изпитват субективно подобрение на тревожността.

Има дори търговска марка „хапче от канабис“ на име Idrasil ™, което се предлага на пазара за страдащи от Синдрома на Турет. Според производителя пациентите изпитват намалени тикове и безпокойство при редовен прием на хапчето.

Канабисът може да намали агресията и яростта, произтичащи от Синдрома на Турет

Друг често срещан проблем е агресията и изблиците на гняв. Това е особено често при деца, като засяга до 25% от децата с Турет. Тези изблици обикновено се проявяват като непредсказуеми прояви на агресия, които са силно непропорционални на възприеманата провокация и често могат да представляват риск от сериозно самонараняване или нараняване на другите. Отново възможността канабисът да лекува симптоми на агресия при страдащите от Синдрома на Турет не е официално проучен. Но има анекдотични доказателства, че употребата на канабис има положителен ефект върху агресията. Много деца и възрастни, страдащи от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, който е тясно свързано коморбидно със Синдрома на Турет, също съобщават за субективно положителен ефект върху агресията.