Имам ли нужда от поръчител за бърз кредит?

Ако трябва да вземете пари назаем бързо, може би се чудите – имам ли нужда от поръчител? В настоящата статия ще обсъдим какво е поръчител, нужен ли ви е, за да вземете бърз кредит, и всичко останало, което трябва да знаете. Ще научите и как всичко това влияе на кредитния ви рейтинг. Ето някои неща, които трябва да имате предвид, преди да кандидатствате за кредит с поръчител.

Какво е поръчител?

Поръчител или гарант е физическо лице, което се съгласява да поеме отговорност за изплащането на заема на друго лице. Ако кредитополучателят не изпълни задълженията си, поръчителят трябва да изплати заема. Няма изисквания за това каква връзка с вас трябва да има гарантът – може да е родител, съпруг/а, приятел, колега, съсед или просто познат.

Кандидатстване за бърз кредит

Кога се нуждая от гарант?

Има много причини, поради които може да имате нужда от поръчител. Кредитополучателят може да има лош кредитен рейтинг, но ако са близки с него и им е удобно да обсъждат финанси, може да са готови да предоставят заем като гарант. Поръчителят също ще трябва да знае дали кредитополучателят ще може да управлява изплащанията. Поръчителят трябва също така да знае дали покриването на погасителните вноски ще се отрази на отношенията с кредитополучателя.

В повечето случаи, банковите институции могат да имат изискване за гарант. Това се отнася до потребителските кредити и големите суми, взети назаем. При ипотечните кредити не се изисква поръчител, тъй като имотът играе роля на гаранция при непогасяване на вноските. Същото важи и при стоковите кредити.

Финансовите небанкови институции, които предлагат бързи кредити, рядко ще искат от вас да имате поръчител. Това може да стане при по-особени обстоятелства, като огромна сума или лоша кредитна история. Дори и да не е нужен поръчител, много такива институции могат да поискат от вас да предоставите лице за контакт, в случай, че не могат да св свържат вас. Това няма да е някой, който да изплати кредита ви, ако вие не можете, а просто човек, който да потърсят, ако не се свързват с вас.

Поръчител за бърз кредит

Влияние на заемите с поръчители върху кредитния рейтинг

Поръчителите могат да окажат положително или отрицателно въздействие върху вашия кредитен рейтинг. Въпреки че ако се намесите, за да помогнете с изплащанията, може да подобрите резултата си, вие също трябва да сте наясно с щетите, които бихте могли да нанесете на кредитния си рейтинг. Ако се затруднявате да се справите с погасяването, вашият гарант може да не успее да извърши плащанията навреме. Това може да повлияе негативно на кредитния рейтинг и на двамата в дългосрочен план.

Както вече казахме, не всяка институция ще изисква гарант, за да ви отпусне кредит. Но ако все пак изискват, помислете внимателно кого да посочите като такъв. Уверете се, че ще можете лесно да плащате вноските по кредита, за да не създадете различни проблеми на поръчителя си, а и да не развалите отношенията си.

Гарант за бърз кредит

Фератум България е популярна небанкова финансова институция, която предлага заеми и без поръчител, с прозрачни условия. Повече информация на ferratum.bg.