Няколко начина да използваме мотофреза

С настъпването на поредния градински сезон идва на дневен ред и темата за обработката на почвата. По дефиниция, тя помага за приготвяне на почвата за засаждане и може да се направи на ръка или примерно с мотофреза Prisma. Много хора си мислят, че мотофрезите просто прекопават, но всъщност има малко повече особености, които ще разгледаме по-долу.

Защо да използвате мотофреза?

Когато става въпрос за обработване на земя, която е в малката ни домашна градина, дали ще използваме мотофреза или не, е по-скоро личен избор, а не необходимост. Ако обаче искаме да обработим почвата максимално добре или градината е много голяма, то тогава използването на този вид селскостопанска техника е по-добрата опция. Разрохкването на почвата с мотофреза може да ускори разграждането на органичната материя, освобождавайки така необходимите хранителни вещества в почвата. Практиката да се използват култиватори за градината може да направи отглеждането по-лесно, особено в райони с твърда, уплътнена почва.

Обработващите машини, както и култиваторите, могат да бъдат полезни инструменти за обработка на почвата – независимо дали за първи път ще обработвате градината или го правите редовно. Благодарение на мотофрезата можете лесно да разрохквате пръста, да разчупите нежеланите корени или да наторите. Така че въпросът не трябва да е защо да използваме мотофреза, а по-скоро защо не? Или по-важното – по какви други начини може да се използва една мотофреза в градината?

Начини за използване на мотофрезата в градината

Повечето от вас знаят, че основната задача на този вид градинска техника е да разрохква почвата.
Но различните мотофрези всъщност могат да правят различни неща, особено тези, които се предлагат оборудвани с различни приставки. Обикновено има три основни типа мотофрези: с предни зъбци, със задни зъбци и култиватори.
Тези, чийто зъбци са отпред са добър избор за плевене между редовете. По-лесно се управляват, леки са и с тях може да се минава през по-деликатни посеви.
Тези, които имат зъбци в задната част са устроени така, че двигателят се пада отпред. Неговото тегло е голямо и самите машини са по-тежки и по-мощни. Те са изключително полезни за преобръщане на големи площи и такива, които никога не са били обработвани.

Мотокултиваторите известни още и като мотоблокове са многофункционални и могат да се използват, както за разрохкване на почвата, така и за плевене между растенията. И с двете неща, култиваторите се справят успешно.

Някои от начините за използване на мотофрези включват:

  • Подготовка на почвата за засаждане на семена или разсаждане на зеленчуци и цветя;
  • Аерация на почвата около вече растящите растения;
  • Добавяне на хранителни вещества чрез торене;
  • Плевене между растения и зеленчукови лехи;
  • Създаване бразди;
  • Раздробяване, смилане или нарязване на корени с малки размери и растителни остатъци, като листа;
  • Обръщане на дворове и засяване на трева, райграс;
  • Почистване на снега през зимата.

Както можете да видите, мотофрезите имат много приложения, в зависимост от това какво искате да постигнете. Благодарение на множеството функции и подходяща прикачна техника можете да използвате вашите мотофрези целогодишно.

Преди да обработите с мотофреза

Винаги трябва да проверявате състоянието на почвата, преди обработка. Избягвайте обработването на влажна почва, тъй като може да настъпи уплътняване на почвата и да доведе до лошо проникване на корени през вегетационния период. Ако вали, най-добре е да изчакате няколко дни, за да може почвата да стане полусуха. За да определите дали почвата е в работно състояние, просто вземете топка почва – ако се разпадне в ръката ви, когато я стиснете, значи е достатъчно суха, за да бъде обработвана. Ако стои на топка и не се разпада, тогава е твърде мокра и се нуждае от повече време, за да изсъхне.

Когато обработвате, избягвайте да се опитвате да копаете твърде дълбоко твърде бързо, особено при почва, която не е била обработвана от известно време. Използвайте настройките на машината за плитка дълбочина – един два сантиметра при първото минаване. С всяко следващо повторение може да копаете по-надълбоко.

След като завършите първоначалната обработка на земята, може да бъде полезно да полеете и да оставите новообработената почва за ден или два, преди да направите последна, дълбока обработка. Това гарантира добра аерация на почвата за засаждане.

лопатка с пръст

Какво задължително трябва да направите

Винаги четете ръководството на мотофрезата, преди да я използвате. Всички модели са различни, така че инструкциите ще ви послужат, за да се уверите, че работите правилно. Използвайте малка плитка дълбочина за суха, уплътнена почва или средна настройка за мека земя.

Включете задвижването и бавно правете успоредни линии, подобно на косене на трева. Внимавайте като дърпате машината към вас, да не се нараните. След като приключите с паралелните редове, направете напречни и по-дълбоки. Дръжте стабилно машината, но оставяйте колелата да водят. Внимавайте при обработката на твърда земя. Зъбите могат да се хванат в земята и да изтласкат мотофрезата напред. Ако това се случи, пуснете кормилото и не ограничавайте машината.

Бъдете изключително внимателни, когато работите върху чакълести повърхности. Ако ударите твърд предмет, спрете двигателя и проверете внимателно машината за евентуални повреди. Използвайте само приставки и аксесоари, одобрени от производителя. Ако не го направите, това може да доведе до повреда.

Какво никога не трябва да правите

Не оставяйте никакви отпадъци в градината. Почистете камъните, пръчките и други твърди предмети, които могат да бъдат опасни за вас и зъбците на мотофрезата. Не оставяйте трева в почвата, защото може да се заплете в зъбците.

Когато обработвате, избягвайте натискането на кормилото в опит да принудите лоста да копае по-дълбоко. Не поставяйте ръце или крака близо до въртящи се части. И никога не използвайте мотофрезата без добра видимост.

Прекомерното обработване може да доведе до уплътнена почва и лошо производство на градината. Не започвайте да засаждате веднага след оран. Оставете почвата за ден-два, така че всички органични материали или добавки да имат време да се разпаднат и да добавят хранителни вещества в почвата.