Зъбният камък – защо се получава и как да се справим

Зъбен камък – така се наричат твърдите образувания по зъбите, които се дължат на това, че хората не почистват редовно устната кухина и зъбите си. Ако по зъбите ви има твърда, неравна структура, може да се е образувал зъбен камък. За почистването на зъбния камък трябва да потърсите помощ от специалисти или да го направите сами у дома с помощта на определени методи.

Зъбният камък обикновено се образува в цвят, много близък до естествения цвят на зъбите. Поради тази причина, за хората с бели зъби може да е трудно да видят зъбен камък по зъбите. Можете да разберете дали имате зъбен камък по зъбите си или дали има проблем в устната кухина и зъбите ви, като се консултирате с лекар специалист.

Повече информация, може да намерите на – https://igdental.bg/zaben-kamak.html

Причини за появата на зъбен камък

Ако образуваните по зъбите ви, поради различни причини плаки не се почистват, в бъдеще те могат да се превърнат в зъбен камък. Можем да изброим отговорите, които можем да дадем на въпроса защо се появява зъбен камък, по следния начин.

Зъбните плаки се състоят от киселини, които се появяват в резултат на натрупването на слюнка, бактерии и хранителни частици между зъбите или във венците. Зъбните камъни се състоят от мъртви бактерии, които са се превърнали в минерали и протеини в слюнката. Нередовното миене на зъбите е най-важната причина за образуването на зъбен камък. Прекомерната консумация на захар и въглехидрати може да ускори образуването на зъбен камък. За да не се сблъсквате с подобни проблеми, трябва да отдавате значение на устната и зъбната хигиена и да я правите редовно.

Как да предотвратим образуването на зъбен камък?

Възможно е да се предотврати образуването на зъбен камък по зъбите. Но, как?

Трябва да почиствате редовно и правилно устата и зъбите си. За здравето на устната кухина и зъбите си трябва да правите рутинни прегледи при специалисти на всеки шест месеца. Избягвайте храни и напитки, съдържащи прекалено много захар. Когато миете зъбите си, трябва внимателно да почиствате не само повърхността на зъбите, но и задната им страна. Можете да предотвратите образуването на зъбен камък, като почиствате местата, които не можете да почистите с четката за зъби, с конец за зъби. Трябва да намалим тютюнопушенето и употребата на алкохол колкото е възможно повече и дори да ги откажем напълно. Трябва да намалите до минимум консумацията на газирани храни и напитки.

Как да почистите зъбния камък?

Почистването на плаките и камъните, които се появяват по зъбите ви по различни причини, може да се извърши по два метода. За почистване на зъбен камък можете да се обърнете към лекари-специалисти, за да го направят по метод който ще даде отлични резултати. Можете да се информирате за цената на почистването на зъбен камък, като се свържете с дентална клиника, от която да получите максимално изчерпателна информация за методите и цените за почистване и полиране на зъбите.

Или можете сами да приложите някои методи за почистване на зъбен камък у дома, но те не винаги дават оптимален резултат. Съветвам ви, винаги да се допитвате до специалисти, когато се касае за подобна процедура, свързана с оралното здраве.