Защо диабетиците пият много вода?

Хората с диабет трябва да бъдат добре хидратирани, за да поддържат нивата на кръвната захар ниски. Особено по време на горещо време, когато спортуват или ако се чувстват зле и повръщат. Те също така трябва да пият много вода след консумация на пикантни храни. Ако установите, че сте постоянно жадни, това може да е знак, че имате диабет. Възможно е също така да изпитвате силна умора, необяснима загуба на тегло или други симптоми, които показват, че сте дехидратирани.

Поддържането на хидратация помага за намаляване на нивата на глюкоза в кръвта


Дехидратацията има значителен принос за повишаване на кръвната захар, особено при хората с диабет. Това състояние се дължи на липсата на инсулин, който помага за регулиране на нивата на глюкоза в кръвта. Както при диабет тип 1, така и при диабет тип 2, организмът не успява да произвежда инсулин, което води до повишени нива на глюкоза в кръвта. Освен това, хората с диабет са склонни към често ходене до тоалетната, което увеличава риска от дехидратация. В интернет може да бъде открита разнообразна информация относно състоянието. Важно е да можем да подбираме правилната – Диабет.бг

Много популярни напитки са с високо съдържание на захар и кофеин, които могат бързо да повишат нивата на кръвната захар и да увеличат риска от диабет тип 2. Някои от тях дори съдържат изкуствени подсладители, които могат да причинят рак. Царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза, не трябва да се консумира от диабетици. Вместо това изберете напитка без захар. И пийте много вода всеки ден. Пиенето на много вода може да бъде полезно за цялостното ви здраве и благополучие, но не трябва да замества балансираната диета.

Чаят от лайка има антидиабетно действие

Учените са изследвали дали чаят от лайка може да има антидиабетно действие при хората. При проучвания върху животни, те са използвали етанолови или водни екстракти, или и двете, от растението. Дозите са били различни и са варирали между 20 mg/kg и 500 mg/kg в продължение на две до 14 седмици. В същото време при изпитванията върху хора са използвани от 2,5 до 10 г лайка всеки ден, в продължение на две до 12 седмици.
Чаят съдържа съединения, наречени апигенин, които могат да помогнат за понижаване на нивата на глюкозата в кръвта. Противовъзпалителните ефекти на чая от лайка са особено полезни за хората с диабет. Неговият мек вкус, подобен на мед, може да помогне за намаляване на нивата на глюкоза в организма. Антиоксидантите в лайката, също така, намаляват риска от развитие на диабет и други усложнения, свързани със заболяването. Това означава, че тя може да бъде полезна за хората с диабет тип 2.

Диабетът причинява прекомерна жажда

Сред най-ранните признаци на диабета е прекомерната жажда, която може да бъде трудна за разграничаване от другите симптоми. Важно е обаче да се отбележи, че тя не се откроява много, докато не развиете други симптоми на заболяването. Докато не сте в състояние да я разпознаете сама по себе си, не можете да вземете информирано решение за здравето си. Високите нива на глюкоза в кръвта при диабетиците водят до обезводняване на организма, което води до често уриниране. Честото уриниране е друг признак за диабет. Това води до дехидратация и жажда. За щастие, има просто лечение за преодоляване на този проблем: приемането на вода. Приемането на вода може да помогне и за регулиране на нивата на кръвната захар.

Поддържането на хидратация помага за предотвратяване на дехидратацията

Поддържането на хидратацията е от жизненоважно значение за благосъстоянието на хората с диабет. Хората с диабет са изложени на по-голям риск от дехидратация, в сравнение със средностатистическия човек. Мастните отлагания в панкреаса причиняват повишени нива на кръвната захар, което води до симптоми като сухота в устата, сухота в очите и неутолима жажда. Дехидратацията влияе и върху контрола на кръвната глюкоза, поради което е изключително важно диабетиците да бъдат добре хидратирани.
Пиенето на вода е важно за диабетиците, защото предотвратява дехидратацията и същевременно предпазва бъбреците. Препоръчително е диабетиците да пият вода, за предпочитане с електролити.