Безопасност на децата-пътници

Има много начини да защитите детето си по време на автомобилна катастрофа, включително използването на столчета за кола. Тези седалки са известни още като бустерни седалки, предпазни седалки за бебета и системи за обезопасяване на деца. Както и да ги наричате, те са невероятно ефективни при предотвратяване на злополуки и защита на детето ви в случай на сблъсък.

Предпазна седалка за кола

Предпазните столчета за кола са от съществено значение за безопасността на децата пътници. Тези седалки трябва да се монтират на задната седалка на вашия автомобил, за предпочитане в средата. Столчетата за кола, обърнати назад, никога не трябва да се поставят пред въздушни възглавници и трябва да бъдат закрепени със съответните колани. Винаги закопчайте детето си, когато шофирате, дори ако пътуването е кратко. Не забравяйте да дадете добър пример и да стегнете коланите си.

Бустер седалка

Столчето за повдигане е столче за кола, което повдига гърба на вашето дете, така че предпазният колан да пасне правилно. Това ще намали риска от нараняване при катастрофа. Бустерните седалки се предлагат в два стила: без облегалка и с висока облегалка. Версията без гръб е по-евтина и по-лесна за преместване от едно превозно средство в друго. И двата вида повдигащи седалки могат да се поберат в превозни средства с високи облегалки или подглавници.

LATCH система

Много канадски производители са приели по-строги разпоредби за LATCH, отколкото производителите в САЩ. Важно е да вземете предвид ограниченията на теглото на детските седалки, когато избирате системата LATCH. Като цяло можете да използвате системата LATCH за деца до 30кг, но ограниченията за по-големи деца могат да бъдат по-високи или по-ниски. За да сте сигурни, че вашето столче ще работи безопасно, не забравяйте да проверите отново ограниченията на теглото на детското столче и столчето за кола.

Гръбначно положение

Обърнатата назад детска предпазна седалка е една от най-безопасните позиции за вашето дете. Тази позиция предпазва главата на вашето дете от силата на удара, който може да бъде опустошителен. Освен това, дете, което гледа назад, има по-малко наранявания на краката, отколкото дете, което гледа напред. Когато дете е поставено на седалка, гледаща напред, кракът му ще се удари в облегалката на предната седалка и главата му ще бъде изхвърлена напред с по-голяма сила. Ударът може потенциално да доведе до счупен крак или дори нараняване на главата.

Въздушни възглавници

Въздушните възглавници са важен компонент за безопасността на децата. Изследванията за безопасността на тези устройства показват, че те намаляват нараняванията и смъртните случаи. Въпреки това главите на децата са по-големи от тези на възрастните, така че отварянето на въздушната възглавница може да причини повече наранявания на главата на детето, отколкото на възрастен.