Как да разбера дали имам астма?

За да разберете дали имате астма, трябва да се обърнете към пулмолог или алерголог за физически преглед и оценка на симптомите, историята на заболяването и семейната история.
Основните симптоми, свързани с астмата, са силна кашлица, задух и стягане в гърдите. В някои случаи тази оценка обикновено е достатъчна, за да се потвърди диагнозата. Научете повече за другите симптоми, които астмата може да предизвика в сайтът на АстраЗенека.
Въпреки това Вашият лекар може да назначи и други изследвания, за да оцени тежестта на астмата Ви и да назначи най-подходящото лечение.
Тестовете, които лекарят извършва, за да установи дали страдате от астма, са:

 1. Клинична оценка
  Първоначалната диагноза се поставя чрез оценка на представените признаци и симптоми, в допълнение към оценката на семейната история и наличието на алергии, например. По този начин симптомите, които помагат да се потвърди диагнозата астма, са:
  -Интензивна кашлица;
  -Хрипове;
  -Задух;
  -Усещане за „стягане в гърдите“;
  -Затруднено изпълване на белите дробове с въздух.
  Пристъпите на астма обикновено са по-чести през нощта и могат да накарат човека да се събуди. Въпреки това те могат да се случат и по всяко друго време на деня, в зависимост от спусъка.
  Какво да кажете на лекаря по време на прегледа: освен симптомите, информацията, която може да помогне на лекаря да постави по-бързо диагнозата, включва колко дълго са продължили пристъпите, колко често, колко тежки са били или какво сте правили по време на появата на първите симптоми, дали в семейството има други хора с астма и дали има подобрение на симптомите след някакво лечение.
 2. Тестове
  Въпреки че в повечето случаи астмата може да бъде диагностицирана само въз основа на признаците и симптомите, в някои случаи лекарят може да назначи тестове, за да оцени тежестта на заболяването.
  Тестът, който обикновено се назначава в случаи на астма, е спирометрия, която има за цел да установи наличието на бронхиално стеснение, което е често срещано при астма, като се оценява колко въздух се издишва след дълбоко вдишване и колко бързо се издишва въздухът. Обикновено резултатите от този тест показват намаляване на FEV, PEF и съотношението FEV/FVC. Научете повече за това как се извършва спирометрията.
  След клиничната оценка и спирометрията лекарят може да използва други тестове, като например:
  -Рентгенови снимки на гръдния кош;
  -кръвни тестове
  -Компютърна томография.
  Тези тестове обикновено не се използват, тъй като се използват за изключване на други белодробни проблеми, като пневмония или пневмоторакс например.
  Критерии за диагностициране на астма
  За да постави диагнозата астма, лекарят обикновено разглежда следните параметри:

Наличие на един или повече симптоми на астма, като задух, кашлица от повече от 3 месеца, хрипове, стягане или болка в гърдите, особено през нощта или рано сутрин;
Положителни резултати от теста за диагностициране на астма;
Подобряване на симптомите след употреба на лекарства за астма, като например бронходилататори или противовъзпалителни лекарства;
Наличие на 3 или повече епизода на хрипове през последните 12 месеца;
Семейна анамнеза за астма;
Изключване на други заболявания като сънна апнея, бронхиолит или сърдечна недостатъчност, например.
След като лекарят постави диагнозата астма чрез тези параметри, той определя тежестта и вида на астмата, преценява най-доброто лечение и редовно наблюдава пациента, като коригира лечението, така че заболяването да бъде под контрол.