Какъв подарък за Богоявление – Йордановден?

Знаете, че Богоявление наближава, така че какъв подарък ще подарите на семейството и приятелите си тази година? Има голямо разнообразие от идеи като тениски за Йордановден, питка или друг подарък, свързан с празника. Ето няколко, които да обмислите.

Царска торта

Една от най-важните храни, на които да се насладите на Богоявление, е Царската торта. Това е кръгло тесто, което обикновено е декорирано в зелено, жълто и лилаво. Тези цветове символизират вяра, справедливост и сила. Традицията да се яде кралска торта датира от векове. Ранните европейци празнували пристигането на тримата мъдреци във Витлеем с подаръци и го наричали празник Богоявление, или още познато като Йордановден.

В Съединените щати някои хора свързват кралската торта с Марди Гра. Това обаче е традиция, която датира от векове във Франция и Испания от Стария свят. Във Франция кралската торта е известна като galette des rois. Френските пекарни подреждат рафтовете си с „galette des rois“ или „кралска торта“ на 6 януари, деня на Богоявление.

В Луизиана кралската торта често се прави от тесто за хляб, което е усукано на пръстен в цветове, вдъхновени от карнавала. Вътре в пълнежа е скрита малка бебешка фигурка.

Тамян

Тамянът е материал, използван в Библията и други древни религии като свещена съставка. Използван е също в храмови ритуали и е бил част от традиционна медицина в някои култури. В древни времена тамянът е бил високо ценен продукт. Според Библията един мъдър човек донесъл ливан на Исус. Това вещество било бяла дъвка от дърво.

Библията твърди, че влъхвите са го представили като знак за своето благочестие. Смирната също е дъвка от дърво. Той обаче не е от семейство Commiphora, което произвежда тамян. Например, смирната също е антисептик и се смята, че намалява зачервяването.

Честването на Богоявление е традиция както в православната църква, така и в западния клон на християнството. Това е ден за припомняне на пристигането на Светия Дух и кръщението на Исус в река Йордан, а от там и идва празника – Йордановден.

Благословение на дома

В християнската традиция,Богоявление е време за благославяне на къщата. Това е традиция, датираща от векове. Благословията е добър начин да се уверите, че домът и семейството ви са защитени от злите духове на нощта. Това е обред, който много християнски семейства практикуват по време на Богоявление. Ритуалът приема различни форми, вариращи от обикновена молитва до по-сложна процесия. Най-сложната версия включва изгаряне на тамян и поръсване със светена вода в четирите ъгъла на вашия дом. Най-важната част от водосвета на дома е водосветът.

Това е смес от свещена вода. Можете да го намерите на Купела. Използвайки го, можете да извършите ритуала у дома или в църква. Ако имате роднина, който е силно вярващ и отдаден на религиозната култура, то може да му подарите тениски с щампи на самия празник. Със сигурност би се зарадвал на тази изненада.

Занимания за деца

Ако търсите занимания за деца на Богоявление, попаднали сте на правилното място. Богоявление е празник на пристигането на Исус, като Спасител на цялото човечество и това е страхотно време, да научите децата си за важността на раждането на Христос. Един от най-добрите начини да запознаете децата си с религиозната традиция, е да им разкажете историята на влъхвите. Много библии за деца съдържат кратка история за посещението на влъхвите при Исус.