Матраците по света

Стандартните матраци са различни за различните страни по света. Всеки народ има специфични предпочитания, които са оформени от историята му и мястото, където е разположена територията му. Размерите и наименованията на различните матраци също варират много. Освен всичко друго, два матрака с един и същи размер, може да имат разлики, заради разлики в пълнежа, опората и начина на изработка. Има едно общо нещо, което е общо за всички матраци и това е правоъгълната им форма. Нека сега да разгледаме информацията предоставена ни от E-sleep.bg за различните навици за сън и различните матраци, които предпочитат народите.

В Китай най-търсени са твърдите матраци

Колкото и да е изненадващо, ако излезете да си купите матрак в Китай, ще забележите, че те са доста твърди подобно на предлаганите в България ортопедични матраци. Китайците предпочитат твърдостта пред мекотата, защото вярват, че така е полезно за гръбнака. За тях, ако матракът е прекалено мек, тялото и гръбнакът им няма да имат подходящата основа. Има и още една интересна особеност, която е типична за китайците и тя е, че те са отбелязали най-много дни от седмицата, в които успяват да спят добре.

В Щатите хората спят с домашните си любимци

Почти всички имат поне по 1 домашен любимец и 71% от хората, позволяват на котетата и кучетата да спят на леглото при тях. Какво означава това за матраците? В Щатите са силно разпространени хипоалергенните матраци, които не позволяват да се развиват акари. Друга особеност на американския пазар на матраци е предпочитанието на ортопедични матраци. Това също си има обяснение – те действат добре на гръбнака, а хората с наднормено тегло имат нужда от стабилна основа. Не е тайна, че американците са народ, който има проблем с наднорменото тегло.

жена спи на удобен матрак

В Япония се харесват тънките матраци

Слага се постелка, изтъкана от оризова слама и мека трева и отгоре се постила тънък матрак. Японците вярват, че така мускулите ще се отпуснат, бедрата, раменете и гръбнака ще се подравнят. Дори и съвременните японски домове са обзаведени с много тънки матраци, нещо като топ матраци.

Скандинавските страни използват високи матраци

Те имат много интересни обичай свързани със съня. Предвид северното им местоположение е много важно да изградят по-силна имунна система на децата и заради това още от малки ги оставят от време на време да спят навън. Така студеният въздух ги калява и им помага да са по-устойчиви към грипове и настинки. Това повлиява и на дължината на съня и подобрява качеството му. Хората в тези страни спят по-дълго и по-спокойно, според проучвания.

Допълнително, студеното време предполага и по-високи матраци. По този начин хората са по-далеко от студената земя, а както знаем студеният въздух пада ниско, докато топлият се вдига високо. Добрият матрак трябва да е толкова висок, че почти да трябва да скочиш от него, като ставаш. Това придава и чувството за комфорт и уют в спалното помещение. А както сигурно знаете, скандинавският интериорен дизайн е един от най-добрите в света.

Ако се фокусираме върху скандинавските народи и вземем за сравнение Япония, ще видим, че на двете места се използват абсолютно различни видове матраци. Ако се случи така, че ги разменим, нито един от двата народа няма да може да спи на другия вид матраци. Комфортът е до голяма степен и въпрос на навик. Когато сме свикнали с един типаж матрак, то е много трудно да привикнем към друг вид. Компаниите за матраци знаят това и заради това предлагат различни модели, които са регионално обособени. При всяко положение обаче без матраци няма как да се мине. Според проучване, около 5 милиарда хора на земята използват някакъв вид матрак или топ матрак. Каква част от тези матраци са с мемори пяна, направени от латекс или са ортопедични няма как да знаем.