По-здравословна ли е шоколадовата веган торта от обикновената

Това е въпросът, който вълнува всеки, колебаещ се дали да замени традиционните и добре познати десерти с по-здравословни такива.

Както всяка друга торта, шоколадовата веган торта също е подобна, точно като удоволствие, на което трябва да се наслаждавате с мярка. Въпреки че и двете са сладки, вкусни и шоколадови десерти, между тях няма очевидна разлика, все пак може да възникне въпросът дали веган шоколадовата торта е по-здравословна от всяка друга?

Е, в по-голямата си част, да! Веган торти по принцип могат да съдържат по-малко наситени мазнини поради по-малкото използване на масло, което се замества от какаово масло, подходящо за вегани, но също така може да има сходни нива на наситени мазнини като всяка друга торта.

И така, все още ли се чудите дали веганската шоколадова торта е по-здравословна от обикновената?

Ето няколко начина, които правят всички вегански торти малко по-здравословни от обикновените.

Алтернатива на захарта

Въпреки че веганските торти са също толкова сладки, колкото и всички други на пазара, ако искате да включите захар в печивото си, можете да изберете по-здравословни нейни алтернативи като нектар от агаве например.

Една чаена лъжичка агаве съдържа приблизително 21 калории, което е всеки ден повече от една чаена лъжичка захар, което означава, че ще се нуждаете от по-малко от нея, за да я добавите към тортата си.

Други здравословни алтернативи, които можете да включите в тортата си, са пюре от фурми, кокосова захар и кленов сироп. Все продукти, които са лесни за намиране дори в България, въпреки че не са така широко популярни.

Използване на зехтин или слънчогледово масло

Кокосовото масло или веган скрежът на кокосова основа са с високо съдържание на наситени мазнини и затова, при избора на  по-здравословни алтернативи като зехтин, слънчогледов скреж и веган маргарин, веган тортата става по-здравословен десерт.

Съществуват много алтернативи, които правят веганската торта по-здравословна от обикновената, но въпреки това не можете да се наслаждавате на този деликатес всеки ден от седмицата. И това е нормално! Този вкусен здравословен десерт със сигурност би изгубил магията си, ако можехме да го ядем всеки ден, така или иначе.

И все пак веганският шоколад е чудесен за здравето на сърцето, тъй като понижава холестерола и също така подобрява високото кръвно налягане. Консумацията на чист веган шоколад може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания с една трета, като същевременно намали случаите на инсулти.

Определено си заслужава да пробвате поне веднъж в живота подобен десерт. Поръчайте го още сега от онлайн магазина rawcakes.bg.